col·lectius socials

Reforç l'atenció domiciliària als padrins

El Govern rebaixa el requisit de coneixement del català per afavorir vuit noves contractacions per a un servei que considera essencial

El president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, intervenint en l'assemblea.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de la Gent Gran va celebrar ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella l’assemblea anual, que va comptar amb l’assistència del cap de Govern, Xavier Espot, les ministres de Salut i Afers Socials, Helena Mas i Trini Marín, respectivament, i el cònsol major de la capital, David Astrié. Va ser de nou un acte reivindicatiu en què el president de l’ens, Fèlix Zapatero, va recordar que segueixen pendents demandes del col·lectiu com ara el servei de podologia o generalitzar completament el tercer pagador amb l’entrada dels medicaments. Dues qüestions que el cap de Govern va assegurar que es resoldran durant l’estiu. La podologia als centres d’atenció primària hauria de funcionar al juliol i es cobrirà al cent per cent. Xavier Espot també va anunciar la potenciació de l’atenció domiciliària i la flexibilització de requisits per contractar més personal. En declaracions posteriors, Trini Marín va detallar que “hem tingut complicacions perquè en cert moment el nivell de català frenava que molta gent s’hi pogués presentar i hem rebaixat un nivell, que hauran de tenir igual”. El que es demanava inicialment era el B2, que ara es rebaixa en un esglaó, i la intenció es oferir de manera imminent vuit places per augmentar una plantilla que ara integren una vintena de persones.

Marín va destacar la rellevància d’un servei que inicialment feien els comuns i que després va assumir el Govern per facilitar que la gent gran tingui l’ajuda necessària de dilluns a diumenge per poder continuar a casa seva i disposar de més autonomia. “També fa que hi hagi més oxigen a les llistes d’espera de les residències”, va remarcar la titular d’Afers Socials.

“Finestra única”

La Federació de la Gent Gran va formular d’altres demandes a l’executiu, que va recollir-ne el guant. Fèlix Zapatero va reivindicar “una finestreta única per a la gent gran al servei de Tràmits de Govern i a la planta baixa de la CASS” per tal que els padrins tinguin un punt d’atenció específic per resoldre temes amb l’administració general o la parapública i salvar la bretxa digital. “Hi ha molta gent que no té mòbil o que no sap entrar a internet”, va reblar Zapatero. I Trini Marín, també en qualitat de ministra de la Funció Pública, es va mostrar favorable a treballar-ho i de manera ràpida. “Els propers dies parlaré amb els responsables per veure de quina manera ho podem fer. La transformació digital per a ells es fa molt difícil, és una cosa senzilla que demanen i el servei crec que es podrà activar”, va exposar.

El col·lectiu fa formular altres demandes, com ara ampliar les campanyes dirigides a la prevenció de malalties com el glaucoma o el melanoma. “La prevenció és més barata”, va reblar Zapatero. I ja en l’àmbit del lleure va reivindicar gaudir de finançament perquè el col·lectiu pugui fer un viatge l’any. La proposta concreta és que l’administració es faci càrrec de la meitat del cost. El president de la federació, que fa quatre anys que ostenta el càrrec, va mostrar-se satisfet amb el fet que a l’estiu es pugui assolir el que fa anys que reivindiquen, que es completar la universalització del tercer pagador amb els fàrmacs, i la podologia amb finançament públic. En relació amb el tercer pagador, Zapatero va reclamar que “l’excusa de la recepta electrònica” no ajorni l’entrada de la farmàcia. I Espot va assegurar que serà així: “Reitero que durant aquest estiu estarà plenament operatiu, independentment de la recepta electrònica.”

El cap de l’executiu va assegurar en un parlament dirigit a les tres-centes persones que van acudir a la cita convocada a la sala Consòrcia –i que va finalitzar amb berenar i ball– que “continuarem treballant per a una vellesa digna, per una gent gran autònoma i dinàmica”.

ELS SERRADELLS, GRATUÏT PER A LA GENT GRAN

El cònsol major de la capital va aconseguir una bona dosi d’aplaudiments en anunciar que a partir del proper mes els majors de 65 anys residents a la parròquia tindran accés de franc a les instal·lacions dels Serradells. “Forma part d’un pla per fomentar els hàbits saludables, la proposta passarà per consell de comú la setmana que ve però ho he avançat avui perquè era l’ocasió per fer-ho”, va apuntar Astrié. El cònsol va anunciar que “ben aviat” podrà complir una reivindicació de la gent gran de la parròquia i condicionar pistes de petanca.

Unes tres-centes persones van assistir a l'assemblea de la Federació de la Gent Gran.

tracking