x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Economia

Equipament de la llar i mobles lideren la millora del sector comercial

Aquesta és la branca més dinàmica des del 2018 per l’impuls de la construcció
Les vendes han crescut especialment en les grans superfícies.

Les vendes han crescut especialment en les grans superfícies.

Les vendes han crescut especialment en les grans superfícies.

Fernando Galindo
Actualitzada 23/05/2023 a les 12:28
El 2022 va ser un any en què el comerç minorista va experimentar una recuperació apreciable, després d’un 2020 molt difícil arran de la pandèmia i d’un 2021 en què la millora va ser molt insuficient. Tot i això, la bona marxa dels negocis que en general es va registrar durant l’exercici passat no va ser igual en tots els establiments. En aquest sentit, els que més van notar la millora van ser els comerços especialitzats i els grans establiments, segons es dedueix de les enquestes de conjuntura del semestre juliol-desembre 2022 elaborades per la Cambra de Comerç. En aquests àmbits, la meitat de les empreses han vist com les seves vendes han assolit uns nivells de facturació superiors als de l’any anterior.

Els productes que van tenir un comportament més positiu al llarg de l’any passat van ser els de la branca d’alimentació i del segment d’informàtica i electrònica, i sobretot els mobles i l’equipament de la llar, que es manté com la branca més dinàmica del sector comercial des de l’any 2018 a causa del fort impuls el mercat immobiliari i de la construcció. Per la seva banda, van experimentar una millora més continguda els subsectors de roba i calçat, d’higiene i sanitat (perfumeria i farmàcia) i de vehicles i accessoris. Aquestes activitats, tot i que mostren una tendència també favorable, s’han mantingut en uns nivells de vendes més modestos, segurament, segons apunten les enquestes realitzades, per una contenció de la demanda davant de la capacitat més baixa de compra dels consumidors. En el cas dels vehicles i accessoris han afectat també negativament els problemes de desproveïments que s’han produït, de manera que aquest ha estat l’únic subsector que ja registrat un lleu retrocés el nivell de vendes, notablement afectat per l’escassetat de semiconductors i els problemes d’aprovisionament.

Les perspectives empresarials per al comerç a la primera meitat del 2023 indiquen que es mantindrà el to positiu, tot i que es modera el grau d’optimisme respecte a un any enrere i s’entreveu una certa pèrdua d’impuls de l’activitat comercial de cara als propers mesos. Així, la millora de la marxa dels negocis es preveu discreta i les vendes continuaran creixent però a un ritme molt moderat. Pel que fa al personal ocupat, es mantindrà estable en general, de manera que ja s’han superat els nivells d’ocupació previs a la pandèmia, i els preus de venda accentuaran la tendència a l’alta.

La principal preocupació per als comerciants, segons manifesta un 78% d’ells, és l’escalada de preus i subministraments. Els preus a l’alça s’han notat de manera especial en el segment de l’alimentació, molt penalitzat per l’encariment de costos intermedis (energia, fertilitzants, etc.) i per la reducció de la producció agrícola a conseqüència d’unes condicions meteorològiques adverses. En segon lloc, preocupa el sector l’augment dels costos d’explotació, un aspecte que destaca el 63% dels comerciants consultats, quan abans tan sols el 46% esmentava aquest factor. D’altra banda, preocupa també, en grau més baix, la debilitat de la demanda (39%) i les dificultats d’aprovisionament o falta d’estoc (38%).
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts