demanen que es disculpi

Malestar de tres associacions pels “mals consells” d'un psicòleg que no està col·legiat

La intervenció en un programa de televisió fa esclatar l’enuig de tres associacions

Omar el-Bachiri en una foto seva penjada a YouTube.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres associacions que treballen amb joves, salut mental i addiccions han alçat la veu per la participació en actes organitzats per administracions o organismes d’Omar el-Bachiri, una persona amb gran activitats a les xarxes socials i mitjans de comunicació com a psicòleg, i també convidat per donar conferències relacionades amb la psicologia.

Adjara, Projecte Vida i Afmma es van reunir la setmana passada amb els dirigents del Col·legi de Psicòlegs per expressar la queixa compartida per la participació d’El-Bachiri al programa d’ATV La Rèplica, conjuntament amb representants de les tres associacions. Aquestes van exposar el malestar, també conjunt, per les opinions expressades “que van estigmatitzar les persones amb problemes, que és precisament el que intentem combatre”, van explicar fonts de les entitats.

A més, també van remarcar que aquesta persona no està col·legiada com a psicòloga i per això no entenien com la presidenta del col·legi, Sílvia Palau, havia felicitat públicament a traves de Facebook la intervenció d’El-Bachiri al programa. Les tres associacions volen que l’escriptor demani disculpes públiques per les idees expressades a la televisió, però també en articles d’opinió i xerrades, “que són totalment oposades al que nosaltres defensem i als nous tractaments psicològics i mèdics” que s’apliquen en l’actualitat.

A tall d’exemple, enumeren que El-Bachiri defensa que no cal un protocol per a la fugida de menors “perquè de sempre els menors marxen de casa”, o que sosté que no és necessària la participació d’un psicòleg en casos d’addiccions perquè amb un psiquiatre n’hi ha prou. La indignació creix quan es recorda que El-Bachiri, funcionari de duanes, opina que en el trastorn límit de la personalitat és necessària la medicalització de la persona o culpabilitza els pares dels trastorns i addiccions dels fills, “quan hi ha molts altres factors que influeixen en aquesta problemàtica i sovint els pares el que fan és ajudar, no en són la causa”.

Les tres associacions consideren que la intervenció televisiva “va ser un despropòsit” i no entenen que s’aplaudeixi des del Col·legi de Psicòlegs aquesta “persona que no exerceix i dona consells desafortunats”.

XERRADES I LLIBRES D'AUTOAJUDA

El-Bachiri és un prolífic escriptor encampadà de 45 anys que ha escrit molts llibres relacionats amb la psicologia i que ha participat en nombroses xerrades convidat per comuns i entitats. A internet explica que és llicenciat en psicologia i expert en addiccions, ambdues titulacions per la UNED, tot i que la seva feina principal és de duaner. El 2016 va presentar el primer llibre, Feliç i amb estalvis, amb la intenció ferma que tot aquell a qui li arribi aconsegueixi la felicitat mitjançant la disciplina de l’estalvi. El tercer llibre del psicòleg, Drogas y adicciones, vol ser una guia per conscienciar el públic sobre l’abús tant de medicaments com de qualsevol altra substància.

tracking