la baixa d'una responsable

Nova llei per evitar col·lapses a l'Agència de Protecció de Dades

El síndic afirma que cal una revisió i es compromet que es designi una inspectora més

Les inspectores el dia del jurament amb la cap i la síndica general, Roser Suñé, el novembre del 2021.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Carles Ense­nyat, té com una de les prioritats reformar la Llei de l’Agència de Protecció de Dades per evitar que es repeteixin casos com l’actual, que té l’organisme col·lapsat per culpa d’una inspectora que no ha anat a treballar des del moment que va ser nomenada.

Ensenyat va explicar ahir que seguia molt de prop el conflicte intern i que la setmana passada ja va tenir l’oportunitat d’exposar als grups parlamentaris la necessitat de revisar la llei i, encara més urgent, nomenar un tercer inspector o inspectora que permeti a l’APDA fer front a la demanda de treball.

Ensenyat, que es va reunir dijous amb la directora de l’APDA, Reshma Harish Punjabi, va comprovar de primera mà que l’agència està sota mínims per la manca de recursos humans a causa de la baixa laboral permanent d’una de les seves inspectores. A conseqüència, ha instat els grups a cobrir aquesta vacant, de manera que pugui ser votada i nomenada durant la primera sessió ordinària del Consell General prevista per al mes de juny, després de les sessions destinades als juraments.

Ensenyat es va mostrar molt sorprès i alhora crític amb la situació que pateix l’agència. Ahir va corroborar que el nomenament d’un tercer inspector ha de ser imminent i que en el termini de dos o tres mesos “s’ha de tenir enllestida la reforma legislativa que eviti que en el futur es repeteixin situacions com l’actual”.

El Consell General va aprovar l’octubre del 2021 la designació de les dues inspectores. Van tenir el recolzament dels tres grups parlamentaris que donaven suport al Govern i dels socialdemòcrates. La que està de baixa des d’aquell dia va estar proposada per Ciutadans Compromesos i la segona és de l’entorn socialdemòcrata, però el nomenament va ser amb el suport de l’oposició.

El síndic va remarcar que l’escenari és molt complex perquè “es tracta d’un càrrec polític que està blindat durant quatre anys per evitar pressions precisament dels cercles polítics”, que significa que la treballadora de l’agència no està sotmesa a cap règim laboral, ni al de funcionaris ni al dels treballadors, i l’única manera d’aconseguir el cessament seria que el Consell General iniciés la via judicial.

Ensenyat també es va mostrar comprensiu amb la situació que pateix la cap, ja que només té una inspectora i això impedeix el funcionament normal. Des del moment de la seva designació, la inspectora proposada per CC va decidir de forma unilateral fer teletreball, sense el consentiment de la superiora, fins que se li va retirar l’ordinador en verificar que no l’havia fet servir mai per a temes relacionats amb la feina. Fonts properes al Consell General van confirmar que actualment ha esgotat el període de baixa per malaltia de la CASS i que la seva situació és d’indefinició, ja que no se la pot destituir tot i que no es presenta al lloc de treball. Ensenyat va evitar fer comentaris sobre la baixa mèdica, però sí que es va mostrar crític i alhora decidit que la filosofia amb què es va elaborar la llei suposa ara un obstacle per resoldre aquest conflicte.

CC també està preocupat. La inspectora no respon a les trucades per conèixer de primera mà què passa, com tampoc Punjabi ha aconseguit contactar-hi per intentar buscar una sortida al problema. “No s’entén el que està passant, no va a treballar ni agafa el telèfon a ningú”, es va queixar concisament el síndic.

La via judicial, segons el polític demòcrata, “està pensada més per a quan es produeix un presumpte delicte, no pas per a circumstàncies com les actuals”. De moment el problema ha estat enquistat durant un any i mig.

L'AQUA REP LA VISITA DELS SÍDICS

El síndic i la subsíndica, Sandra Codina, van continuar amb les visites de presentació oficial als organismes que depenen del Consell General, amb una reunió amb el director, Isaac Galobardes, i la tècnica de qualitat, Paula Przybylowicz, de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA). Es van abordar diversos temes relatius a les competències de l’AQUA, una institució de dret públic amb la finalitat de garantir la qualitat de l’educació superior.

tracking