agricultura

Satisfacció de l'APRA per la bona qualitat de l'última collita de tabac

El procés de classificació va acabar ahir i ara les plantes seran tractades a Itàlia

El classificador de tabac ha treballat tota la setmana a la Borda Mateu.X. C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El procés de classificació de la collita de tabac d’aquest any, que suposa una xifra total de prop dels 130.000 quilos, va acabar ahir a la Borda Mateu i després del procés que s’ha portat a terme al llarg de tota la setmana es pot afirmar que les nombroses pedregades que van caure enguany no han afectat de manera greu les fulles i aquestes han estat, en general, de bona qualitat. En concret, segons va explicar ahir el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, es pot afirmar que un 20% del tabac que s’ha recollit enguany ha estat de “primeríssima qualitat”, mentre que el 80% restant es pot considerar també dins d’unes qualitats “bones”. Tal com va indicar Coma, vist que durant l’any anterior hi havia hagut problemes amb la collita a conseqüència d’un fong, els pagesos van optar per conrear una major quantitat de plantes. D’aquesta manera, han pogut escollir finalment entre un major nombre de plantes per portar-les a la classificació, fet que ha comportat que tinguin una major qualitat, “el que ha suposat que la collita d’enguany hagi estat de molt bona qualitat” en general. Això suposa que la pràctica totalitat de les plantes que s’han recollit enguany tindran alguna finalitat i poca cosa haurà de passar pel forn incinerador per a la seva destrucció, ja que només entre un 15% i un 20% del total són d’una qualitat més deficient. En aquest sentit, segons va informar Coma, aquest any la collita serà traslladada a una fàbrica d’Itàlia per al seu tractament i posterior utilització per a la confecció dels productes que determini el seu comprador. El president de l’APRA va destacar la satisfacció que han expressat els colliters en general pel resultat del conreu d’aquest producte, que continua sent fonamental per a la continuïtat del sector agrícola i ramader. Els fabricants de tabac tenen signat des de fa anys un contracte amb els colliters que representa per a aquests últims una font d’ingressos fonamental.

Prop del 40% de les plantes de tabac que es van plantar l’any passat al país es van haver de reposar en resultar afectades per un fong anomenat Rhizopus, que fa que no creixin i es morin. D’aquesta manera, van ser molts els agricultors de totes les parròquies que es van veure obligats a plantar de nou durant el mes de juliol. Això va suposar que es va veure tabac plantat als camps al llarg de tres mesos, una situació que no s’havia produït mai.

La collita de tabac es va reduir molt amb motiu de la pandèmia del coronavirus, ja que es va decidir disminuir la producció perquè també ho van fer les vendes de tabac. Abans de la pandèmia del coronavirus es van arribar a recollir en algunes ocasions fins a 240.000 quilos de tabac entre totes les plantacions del país, una quantitat que posteriorment va baixar fins a uns 130.000 quilos, una xifra que es considera la normal a partir d’ara.

tracking