polítiques de salut

Els metges encara no poden fer visites per videotrucada

El decret publicat el 16 de gener obliga els doctors a fer les visites no presencials mitjançant un eina que el Col·legi de Metges afirma que no funciona

Les visites telemàtiques es van començar a implementar arran de la pandèmia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’eina per dur a terme les visites mèdiques telemàtiques no funciona i no ha funcionat mai. Així ho va explicar ahir Meritxell Cosan, ginecòloga i presidenta del Col·legi de Metges d’Andorra, al Diari. Abans les visites no presencials es podien fer per telèfon, però el decret del 16 de gener ho va prohibir i va obligar els professionals de la salut a realitzar les visites mitjançant una aplicació específica. Cosan va assegurar que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), del qual depèn el funcionament d’aquesta eina inoperativa, n’està informat i està mirant d’arreglar-ho.

El decret del 16 de gener fixa que les visites no presencials han de tenir el mateix cost que les presencials, s’han de fer si el pacient ho reclama –que no pas el doctor– i, finalment, s’han de realitzar mitjançant una eina de videotransmissió. “Aquesta eina mai no ha funcionat i ho portem reclamant des de fa mesos”, va explicar la presidenta del Col·legi de Metges. Quan ho van reclamar per primer cop, Helena Mas, secretària d’Estat de Salut ara en funcions, els va proposar una pròrroga d’un mes per seguir fent les consultes via telefònica. Tanmateix, aquesta pròrroga no va arribar i els doctors continuen en la mateixa situació. Ara, des del SAAS els han informat que ho estan mirant d’arreglar i que aviat estarà solucionat. Amb relació a les queixes d’alguns pacients per no poder realitzar les visites no presencials que demanen, Cosan va aclarir que “no és que els metges s’hi neguin, és que la eina no funciona”.

El funcionament d’aquesta eina, de moment inoperativa, és senzill. Tal com es fa habitualment, al pacient que demana la consulta se l’agenda un dia i hora. En arribar la data, el metge de capçalera entra a l’expedient del subjecte i clica en una casella on hi diu videotrucada. El pacient rep automàticament un missatge de text amb un enllaç per accedir a la videotrucada. Un cop finalitzada, l’aplicatiu redirigeix el ciutadà a una plataforma de pagament, tot i que Cosan va aclarir que també poden pagar la sessió a consulta. “La idea de les videotrucades no està malament, però s’ha de considerar que hi ha molta gent que no pot fer-les”, va afegir a tall de conclusió la presidenta del Col·legi de Metges, referint-se a la gent gran i aquells que depenen dels familiars, que segurament preferirien mantenir les consultes telefòniques.

La pandèmia com a motor

Les visites no presencials tenen el seu origen a la pandèmia. Primer, perquè tothom estava tancat a casa i només es podia anar al metge en casos excepcionals i, després, per prevenir contagis de covid-19. Al Principat, a més, aquesta novetat va anar lligada a la polèmica, ja que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va denunciar l’increment de la despesa associada a aquesta mena de consultes. Finalment, es va revisar la sobrefacturació d’una vintena de metges en detectar que les xifres eren excessives per reconduir la situació.

EVOLUCIÓ

1 L’inici de les visites no presencials

La pandèmia va obligar a implementar el sistema de visites no presencials. Primer, per impossibilitat d’anar-hi i, després, per evitar contagis.

2 De les trucades a les videotrucades

Normalment, les visites no presencials es feien per telèfon, però un nou decret va dictar que s’havien de realitzar mitjançant una eina de videotransmissió específica.

3 Els metges expliquen que l’eina no va

El Col·legi de Metges denuncia ara que aquesta eina no funciona i que, després de reclamar, no s’ha solucionat.

tracking