x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Declaració el 12 de maig

La Batllia cita Higini Cierco com a encausat per l''afer Landstreet'

Joan Pau Miquel, Javier Escoda i Daniel Garcia, accionistes de la societat, també han estat convocats a declarar com a inculpats
Joan Pau Miquel i Higini Cierco.

Joan Pau Miquel i Higini Cierco.

Joan Pau Miquel i Higini Cierco.

Fernando Galindo
Actualitzada 31/03/2023 a les 11:04
L’expropietari de BPA Higini Cierco i l’ex CEO de l’entitat bancària Joan Pau Miquel hauran d’acudir a declarar a la Batllia el 12 de maig, en el marc de la instrucció d’una de les causes judicials derivades de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), la que investiga la societat panamenya Landstreet, que era en un 50% propietat de Joan Pau Miquel i que s’hauria usat per pagar gestors o prescriptors de l’entitat bancària fora de la pròpia estructura salarial del banc. Després Landstreet facturava a BPA, un entramat que implicava no declarar aquests pagaments. La batlle instructora de la causa, Laura Solanes, ha dictat una providència que convoca Cierco i Miquel i també Javier Escoda i Daniel Garcia, que eren els altres accionistes de la societat. Tots quatre declararan en tant que encausats, especifica l’escrit al qual ha tingut accés el Diari, i hi han d’acudir acompanyats de la seva representació lletrada.

La instrucció se segueix pels presumptes delictes majors d’abús de posició dominant, administració deslleial d’una empresa, defraudació a la CASS, falsejament de comptes socials i blanqueig de diners. La societat panamenya es va crear el 2007 i tenia un sol client, BPA. Joan Pau Miquel, llavors conseller delegat de l’entitat, tenia la meitat de les accions i el 50% restant se’l repartien Javier Escoda (35%) i Daniel Garcia (15%). Segons consta al sumari judicial i va transcendir el 2015, Landstreet va signar un contracte amb BPA per assessorar els gestors del fons de l’entitat Dolphin Equities, que eren Escoda i Garcia. Durant els set anys que va durar la relació contractual, Landstreet va facturar a BPA 29 milions d’euros. S’hauria pagat via la societat panamenya Miquel, Escoda i Garcia, però també altres gestors i prescriptors que duien clients al banc.

Higini Cierco ja va declarar a la Batllia sobre aquests fets l’abril del 2017. L’exaccionista majoritari de BPA va rebre de Landstreet 648.500 euros que ell va justificar com el retorn d’uns diners que havia prestat a Miquel perquè adquirís un paquet d’accions de BPA que fins aleshores pertanyien al grup Júlia. La batlle instructora –llavors Canòlic Mingorance– li va comunicar que se l’inculpava per haver facilitat a Miquel la signatura del contracte entre BPA i Landstreet pel qual la panamenya va ingressar desenes de milions d’euros de manera indeguda, diners que posteriorment es transferien a Miquel o a tercers. I aquí afegia Higini Cierco, pel cobrament dels 648.500 euros.
 
MANCA D'ACORD SOBRE QUI HA DE COMPARÈIXER AL CONGRÉS
Els grups parlamentaris espanyols no s’han posat d’acord sobre qui ha de comparèixer a la comissió parlamentària que ha d’investigar les pràctiques irregulars del ministeri d’Interior durant el govern de Mariano Rajoy, entre les quals l’anomenada operació Catalunya i la ramificació d’aquesta a Andorra. ERC havia demanat la compareixença, entre d’altres, de Xavier Espot, així com de l’expresident de BPA Higini Cierco. De la seva banda, Junts per Catalunya havia sol·licitat que ho fessin el fiscal general, Alfons Alberca, i el cap de la UIFand, Carles Fiñana. La manca d’acord dels grups alentirà la posada en funcionament dels treballs de la comissió parlamentària.

REPORTATGE
Una sessió del judici a BPA.

SETMANA DECEBEDORA


Que la vista per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) no és el judici més entretingut de la història andorrana se sap des de fa molts mesos. Però aquesta setmana hi havia un bri d’esperança pel nom dels testimonis que havien de declarar a la sala magna de la seu de la Justícia. Ho va fer durant dos dies l’excap de l’assessoria jurídica i exsecretària del consell d’administració de BPA Rosa Castellón, i poc en vam poder treure d’una declaració que va posar en evidència que l’extreballadora del banc recordava ben poca cosa de tot el que li demanava el fiscal general. Un Alfons Alberca que en alguns moments es va mostrar combatiu, per no dir una mica agressiu, a l’hora d’elaborar les preguntes a la testimoni.
Tampoc va donar gaire joc el testimoni dimecres del soci de l’auditora KPMG i responsable de forensic a l’oficina de Barcelona, Enric Olcina. Són preguntes que busquen donar arguments als al·legats de la Fiscalia i dels advocats presents al judici, però que fetes sense tenir el context del sumari de la causa al cap es fan difícil de seguir.

La setmana de declaracions la va tancar ahir l’exdirector general adjunt de l’àrea de internacional de BPA entre els anys 2012 i 2015, Xavier Campos. Una declaració que es va allargar poc més d’una hora i que poc suc va donar més enllà de l’anècdota que Campos va explicar sobre un sopar i la presència d’un comandant de la guàrdia civil.
Etiquetes
  • #31 fiascu
    (31/03/23 20:39)

    Això em recorda quan entrava als diaris espanyols i només fèia que identificar a la policia patriòtica en contra del Procès independentista.. només pels comentaris que feien es veia d'una hora lluny tot l'exèrcit!!! Se us veu el llautó a tots, esperem que aquest diumenge se us acabi escalfar la cadireta.

    Respondre
  • #30 Maria
    (31/03/23 18:33)

    Ara s'entenen moltes coses. Espero que es faci justícia.

    Respondre
  • #29 Llop de Padern
    (31/03/23 17:39)

    Aquí hi ha una prèvia que s'hauria d'explicar: Perquè una tv privada està en un lloc prominent del menú d'Andorra Télécom?

    Respondre
  • #28 ai politics!
    (31/03/23 16:31)

    El Parlament català ja va fer en el seu dia una comissió d'investigació sobre aquesta qüestió i la "investigació" de determinats polítics catalans. Quines han estat les conclusions? quin ha estat el resultat? Doncs el mateix serà en aquest cas.
    No hi ha res millor per apaivagar ànims i justificar que es fa quelcom que crear una "comissió política d'investigació" però de facto no serveix per absolutament res sinò per repartir més "dietes" entre els seus membres.

    Respondre
  • #27 Manel
    (31/03/23 16:17)

    Tamarroland va dir..
    Espero i confio que 8TV tampoc

    Respondre
  • #26 Josep
    (31/03/23 16:01)

  • #25 Tamarroland
    (31/03/23 13:38)

    Ningú ha d'estar per sobre de la llei.

    Respondre
  • #24 iscle
    (31/03/23 13:09)

    Landstreet: hi ha molta tela per examinar. LLum i taquigrafos. Agrairem que la Justicia aporti la veritat d´aquest complicat entramat.El metodo 8tv no ho podrà pas parar.

    Respondre
  • #23 ci
    (31/03/23 12:37)

    Eric va dir..
    Si, renoi quina aliança han fet cierco, independentistes i algun investigador privat..

    Respondre
  • #22 Circo romano
    (31/03/23 12:36)

    Paco va dir..
    Que facin igual a espanya amb el molt honorable i els seus pactes amb Aznar (Magestic) i podrem entendre el gran engany que ha estat la política catalana i espanyola durant mes de 40 anys

    Respondre
Veure’n més
31
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts