x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Xavier Espot anuncia accions pels atacs

Afirma que actuarà a partir del 3 d’abril per no interferir en el procés electoral
Espot anuncia accions contra les difamacions a Andorra

Espot anuncia accions contra les difamacions a Andorra

Espot anuncia accions contra les difamacions a Andorra

Xavier Espot va ser rebut efusivament al Centre de Congressos de la capital.

Xavier Espot va ser rebut efusivament al Centre de Congressos de la capital.

Xavier Espot va ser rebut efusivament al Centre de Congressos de la capital.

Fernando Galindo
Actualitzada 31/03/2023 a les 12:04
El cap de Govern en funcions i candidat de Demòcrates a la reelecció va anunciar ahir al vespre, a través d’un vídeo difós per la formació política, que l’endemà de les eleccions s’emprendran “les accions legals que s’escaiguin contra les persones i mitjans que han difós i cito textualment que Andorra és un país de narcotraficants”. Espot va trencar el silenci sobre les acusacions que es van llançar des de la televisió catalana 8TV ahir, quan va aparèixer un pamflet que reproduïa alguns d’aquests atacs contra ell referits, per exemple, al seu paper en la intervenció de BPA, entitat de la qual la seva família era accionista minoritària.

En la gravació, Espot justifica no haver-se defensat de les acusacions “perquè respondre és el que les persones que hi ha darrere d’aquesta campanya volien, que en parléssim, que entréssim en el seu joc de mentides”. El candidat va manifestar que “les persones que tenim les responsabilitats de governar hem de destinar el nostre temps i les nostres energies a les qüestions d’interès general, no a defensar-nos d’acusacions sense fonament”. I en aquest punt es refereix a la querella interposada per l’expropietari de BPA Higini Cierco –presentada, va recordar, “l’endemà d’anunciar la meva candidatura electoral”–, que “totes les instàncies judicials han inadmès a tràmit per manca de fonament”.

El candidat demòcrata recorda, a més, que les acusacions han arribat en plena campanya electoral i no ha volgut ni “convertir-la en un fangar” ni que “des d’un mitjà de comunicació estranger es marqués el debat d’unes eleccions democràtiques”. Però sí que aprofita els tres minuts i escaig de vídeo per negar una de les que s’han difós, la que assegurava que el mateix despatx d’advocats català havia treballat contractat pel Govern en la Llei de reestructuració d’entitats bancàries després de la intervenció de BPA i a assessorar en el disseny de l’estructura fiscal de l’empresa de la seva família. “Un era Garrigues, l’altra Roca Junyent”, va reblar Espot.

El candidat insisteix, però, que per respecte a la resta de formacions polítiques i a la ciutadania no ha volgut que les acusacions contaminin el procés electoral i “no entraré a desmuntar-les una per una, ho faré a partir del 3 d’abril, com també emprendré les accions legals que s’escaiguin”.

L’aspirant a la reelecció defensa que “Andorra és un país de persones honestes, treballadores i solidàries que no mereixen que se les ataqui d’aquesta manera”, i que cal centrar-se en els reptes que té per endavant el país, citant la crisi de l’habitatge, el cost de la vida, el progrés econòmic o les negociacions per assolir l’acord d’associació amb la Unió Europea. “És d’això que van les eleccions i no de la campanya bruta que s’està fent”, assevera en el tram final de la declaració, que també s’ha difós per xarxes socials.
 
PAL DE PALLER
Sembla que els demòcrates tenien clar que ahir, més que dia de moltes paraules era una jornada per als grans gestos. I sobretot després que molts dels que assistien a l’acte de tancament de la campanya de la formació al Centre de Congressos de la capital haguessin pogut seguir les més de tres hores de debat a la televisió pública. Així que no hi va haver discursos en aquest acte de Demòcrates, que simplement es va acabar convertint en una rebuda triomfal del candidat a cap de Govern, Xavier Espot, abraçat o petonejat insistentment per bona part dels assistents, que en cap moment de la nit van superar el centenar i la majoria dels quals eran candidats i familiars. Al final, això sí, Espot va acceptar la invitació dels mitjans de comunicació per fer una breu valoració de la campanya, en la qual va reiterar que el seu partit és la millor alternativa per encapçalar el nou Govern. “Crec que les nostres propostes són les més equilibrades, les més centrades, aquelles que tenen un comú denominador que pot donar satisfacció a un conjunt de la ciutadania. I això és propi del fet que som l’únic partit realment de centre, el pal de paller de la política andorrana”, va manifestar Espot. I és que, segons fa afegir el líder demòcrata, “és veritat que hi ha coses que no van del tot bé, però tampoc van tan malament i els ciutadans veuen que hi ha hagut un Govern que durant quatre anys ha portat el país a bon port”.

DA VOL IMPLICAR EL SECTOR EN UN GRAN PACTE SOBRE LA SALUT
Espot ahir, durant les declaracions.

Xavier Espot va proposar ahir al matí implicar els professionals en un gran pacte sobre la salut. El candidat demòcrata va indicar que el pacte d’Estat que es va proposar la legislatura passada hauria de sortir de l’àmbit polític, i comptar també amb “tots els actors del sistema sanitari” per fer una diagnosi i proposar eventuals millores i on s’abordi des de la necessitat d’atreure talent, fins a la de nous espais o els elements que s’han introduït com ara el metge referent, la via preferent o la història clínica compartida.
L’aspirant a ser reelegit cap de Govern va remarcar que durant la pandèmia es van demostrar les fortaleses d’un model que “no va col·lapsar”, però també “ha descobert algunes debilitats que cal que afrontem”. Es va referir a la salut mental i a la necessitat que disposi d’espais “més adequats”, una qüestió que es vol resoldre amb l’ampliació de l’hospital, que ha de servir per a una reestructuració que beneficiï tots aquells serveis tensionats. Debilitats a banda, Espot també va remarcar els avenços aconseguits en aquest àmbit, com ara que els psicòlegs passin a estar convencionats per la CASS. “És un pas endavant enorme sobretot per a les famílies amb menys recursos”, va defensar.

En relació amb la reforma sanitària i que no hagi assolit per ara l’estalvi de la despesa que es pretenia, el candidat va matisar que “no era una qüestió d’estalvi, sinó d’ordre, de protocol·lització, de garantia per al pacient. Allà on no ho hem aconseguit hauríem de plantejar-nos alguns retocs sense tocar el moll de l’os”.
Etiquetes
Veure’n més
29
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts