x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tribunals

Rebaixen de 14 a 12 anys la pena per dos intents d'atropellament

El Tribunal Superior considera que un dels delictes és d’homicidi i no d’assassinat
La seu de la Justícia.

La seu de la Justícia.

La seu de la Justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 28/03/2023 a les 12:16
El Tribunal Superior ha rebaixat de 14 a 12 anys de presó la pena a un home condemnat el 2017 per un doble intent d’atropellament mortal. Aleshores, el Tribunal de Corts va considerar que el processat, resident portuguès de 33 anys, va cometre dos delictes majors d’assassinat en grau de temptativa. Ara bé, la sentència notificada ahir com a resposta al recurs presentat per la defensa entén que una de les dues envestides ha de considerar-se intent d’homicidi i no d’assassinat.

Els fets es remunten al 2013. El condemnat va tenir un accident amb un altre cotxe a la rotonda d’Erts, a la Massana, i es va negar a fer l’informe del sinistre. Es va generar una discussió a la qual es va sumar el grup d’amics de l’altre vehicle i que, suposadament, van agredir el resident portuguès. Quan semblava que es disposava a marxar, va canviar de sentit i va atropellar un dels amics, que es trobava a la carretera. Poc després, en va atropellar un altre. El primer va patir ferides lleus, mentre que el segon va acabar amb diverses fractures.

Durant el judici, celebrat el 12 de setembre del 2017, les imatges de Trànsit van deixar clar que l’acusat va envestir intencionadament els dos joves. El Tribunal de Corts el va condemnar en rebel·lia a 14 anys de presó per dos delictes majors d’assassinat en grau de temptativa i a l’expulsió del Principat durant 25 anys. En rebel·lia perquè el processat no es va presentar al judici. Aprofitant que estava en llibertat condicional, va marxar del país i va romandre un temps esquivant la condemna. Amb la sentència ferma, però, Andorra va activar una ordre internacional de cerca i captura. Finalment, el van extradir i, el desembre del 2022, la defensa de l’acusat va presentar un recurs contra la sentència dictada el 2017 demanant una reducció de la condemna que s’ha acceptat parcialment.

El Superior va notificar ahir via sentència que reduïa la pena en canviar la tipificació d’un dels delictes. En comptes de condemnar l’home a 14 anys de presó per dos delictes majors d’assassinat en grau de temptativa, el condemnen a cinc anys per un delicte major d’homicidi en grau de temptativa i a set anys per un delicte major d’assassinat en grau de temptativa. En total, 12 anys. La diferència entre els dos delictes és que en el d’assassinat sempre ha d’haver-hi un component intencional, i el d’homicidi pot cometre’s per imprudència o negligència.

CRONOLOGIA

1. Desembre 2013: doble intent d’atropellament
Un home de 33 anys, envesteix amb el cotxe dues persones després d’una discussió de trànsit. La primera víctima pateix ferides lleus i la segona, diverses fractures.


2. Novembre 2017: condemnat a 14 anys de presó

El Tribunal de Corts el condemna en rebel·lia a 14 anys de presó per dos delictes majors d’assassinat en grau de temptativa i a l’expulsió del Principat durant 25 anys.

3. Desembre 2022: la defensa recorre
L’home marxa del país i Andorra activa una ordre de cerca i captura. L’aconsegueixen extradir i la defensa presenta un recurs contra la sentència dictada el 2017 demanant una reducció de la condemna.

4. Març 2023: rebaixa a 12 anys de presó
El Tribunal Superior rebaixa de 14 a 12 anys de presó la pena en considerar que un dels delictes majors era d’homicidi i no d’assassinat. La diferència és que l’assassinat és sempre intencionat i l’homicidi pot cometre’s per imprudència.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts