Carine Montaner, Andorra Endavant

“Hem pogut viure sense la UE i ho podem continuar fent”

Montaner planteja celebrar un referèndum per deixar escollir els ciutadans sobre l’acord d’associació, les jubilacions i l’avortament

Carine Montaner, cap de llista d'Andorra Endavant.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 9 de març del 2021, Carine Montaner va anunciar que abandonava el grup parlamentari Terceravia. Just quan es trobava immersa en diverses polèmiques per posicionar-se obertament com a antivacunes de la Covid-19. Després de la renúncia, es va mantenir al Consell General com a no adscrita i va anunciar que pensava muntar un nou partit d’àmbit nacional. I així ha estat. Aquestes eleccions, Montaner és la líder de la formació política Andorra Endavant.

Quin objectiu es va marcar quan va crear Andorra Endavant?

Mai no he fet les coses ni pels diners ni per la cadira. Vaig crear Andorra Endavant per lluitar per la transparència, contra l’amiguisme i contra la corrupció sistèmica, que és el gran mal de les nostres societats modernes.

Com ubicaria ideològicament la seva formació?

Els colors polítics han quedat obsolets. Tal com deia el president francès Charles de Gaulle, nosaltres no som ni de dretes ni d’esquerres, som per Andorra.

Alguns rivals la titllen de populista i alineada a l’extrema dreta.

Quan no tens arguments, etiquetes, i és el que han fet amb mi. A diferència d’ells, Andorra Endavant té un full en blanc i a partir d’aquí dibuixarem quina societat volem, per quina economia apostem i quina vida desitgem per als nostres ciutadans.

Com milloraria la precarietat de qui no arriba a final de mes?

Impulsant el creixement econòmic i desbloquejant el mercat de lloguer. Si no desbloqueges el mercat de lloguer, els joves que han marxat a estudiar fora no tornen al país, els treballadors que viuen aquí acaben marxant i no venen nous treballadors. És un peix que es mossega la cua: els empresaris es quedaran sense mà d’obra i no hi haurà creixement econòmic.

Què proposa per solucionar el tema de l’habitatge?

D’una banda, desbloquejar els prop de 6.000 pisos buits que tenim fent que els propietaris els posin al mercat amb un preu regulat. De l’altra, regular la inversió estrangera per tal que doni valor afegit al país, sense fer competència a la inversió local.

Està d’acord en l’Acord d’Associació amb la Unió Europea?

Hem pogut viure sense la UE i ho podem continuar fent. A més que l’acord comportarà més riscos que beneficis. Per exemple, Andorra és tan segura perquè demanem els antecedents penals i tenim unes quotes, però a la UE aquests filtres no els agraden. Ara bé, aquesta és la nostra visió. Estaria bé donar el poder al poble via referèndum.

Deixaria també escollir el poble sobre les jubilacions?

També. Per part nostra, no apujaríem l’edat de jubilació. El que faríem és retocar el sistema amb una participació de l’Estat.

I els impostos… Es toquen o no?

Andorra Endavant aposta per apujar els impostos per a la gent de fora per evitar l’especulació.

Juntament amb Judith Pallarés, vostè és l’única dona candidata a cap de Govern. En canvi, la seva posició davant l’avortament no és la més contundent.

No s’ha entès el missatge. Estem a favor de despenalitzar l’avortament sempre que hi hagi un encaix per guardar el nostre model de Coprincipat. Ara per ara, tenim el Servei Integral d’Atenció a la Dona, i tampoc no som en una illa, travesses la frontera i ho fas.

Aposteu per introduir polítiques d’igualtat de gènere?

Hem avançat molt en igualtat. Ara la dona pot treballar, ser propietària… El que hem de fer és treballar més en l’àmbit educatiu.

També s’aplica en els casos de la violència de gènere?

En el tema de la violència de gènere s’ha de treballar i s’ha de donar les eines a aquestes dones per independitzar-se, per començar la seva vida, per perdre la por a les persones que els fan la vida impossible... En definitiva, s’ha de treballar per reforçar la seva autoestima, confiança i desenvolupament personal.

Si els seus vots són decisius per a la investidura d’un Consell dominat per dues forces: votaria pels Demòcrates o pel Partit Socialdemòcrata?

No crec en els governs de coalició. Si manem, mirarem com tenir l’estabilitat pressupostària, si no, ens quedarem a l’oposició. Aquest ha estat el pitjor Govern que he vist, una legislatura més de coalició i ens enfonsem.

Faci un resum de per què s’hauria de votar Andorra Endavant?

Perquè som autèntics. No vam tenir por de posicionar-nos a contracorrent en el tema de les vacunes, ni en el projecte Grifols. Ara tampoc no tenim por de posicionar-nos pel bé d’Andorra.

EN PERSONA

Carine Montaner Raymaud

Professió: Professora a la Universitat d’Andorra i inversora des de fa 20 anys en el mercat immobiliari.

Edat: 44 anys.

Experiència política prèvia: Consellera general durant dues legislatures.

Estat civil: Soltera.

Fills: Dos. Una filla de 16 anys i un fill d’11 anys.

Un tret del seu caràcter:

Lluitadora.

El seu principal defecte:

Insistent.

Esport preferit: Ball.

Utilitza el bus: De vegades.

Quan era petita, què volia ser? Wonder Woman.

Viu en un pis de lloguer o de propietat: Propietat.

tracking