DA defensa l'agència tributària única

La creació de l’organisme no suposaria una centralització de competències comunals

El tiquet demòcrata a la llista parroquial d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i Alain Cabanes.V. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La número u de la llista parroquial de Demòcrates a Andorra la Vella, Conxita Marsol, va defensar ahir al migdia en roda de premsa a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella la necessitat de crear una agència tributària única. Aquesta institució seria l’encarregada de recaptar i gestionar tots els impostos i tributs i no suposaria més pressió fiscal ni més centralització. Marsol va recalcar, en aquest sentit, que els comuns continuarien mantenint les mateixes competències en política fiscal que han tingut fins ara.

Tampoc no implicaria un canvi en el sistema de repartiment de la recaptació entre administracions. Cada comú rebria exactament el mateix import que han generat els impostos i tributs de la seva competència.

Els principals beneficis d’una agència tributària única serien, segons va assenyalar la cap de llista demòcrata, que permetria optimitzar recursos de l’administració i que agilitaria els tràmits que han de fer els ciutadans a l’hora de pagar els impostos.

Fa anys que el Govern i els comuns mantenen converses per avançar cap a l’agència tributària única, però “encara no s’ha tancat res”. La número u dels demòcrates a la capital va afirmar que hi ha consens als comuns governats per Demòcrates –és a dir, tots amb l’excepció de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany– per crear aquest organisme. Tot i això, va puntualitzar que “s’haurà de negociar, i no serà fàcil”. Marsol va admetre que temps enrere no era partidària d’unificar la gestió tributària i que no ha estat fins als últims “tres o quatre anys” que ha començat a veure la idea amb bons ulls. En qualsevol cas, la candidata demòcrata ha afirmat que els comuns haurien de tenir representació en la direcció de la futura agència tributària.

Pel que fa a la parròquia que hauria d’acollir la futura seu de l’organització, Marsol és partidària d’Andorra la Vella, ja que “és la parròquia on hi ha la major part de la població i de les empreses del país”.

ESPOT IMPULSARÀ UNA NOVA LLEI DEL CATALÀ

El candidat de Demòcrates a cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir l’aposta de Demòcrates per elaborar una nova llei del català. El líder de DA va indicar que l’objectiu és que la responsabilitat de difondre i promocionar la llengua sigui “més intensa, fomentadora i cohesionadora”. Espot va avançar que aposten per oferir un paquet de benvinguda als nous residents amb tota la informació sobre els cursos gratuïts de català que s’ofereixen. Va afegir que estudiaran donar més facilitats per renovar els permisos de residència a les persones que puguin acreditar coneixements de català.

tracking