cerni escalé, Concòrdia

“Hem de parar l'allau de ciment que es menja els nostres camps”

Concòrdia proposa la creació d’un parc natural nacional que ocupi més del 50% del territori i prioritza la millora de la qualitat de vida

Cerni Escalé encapçala la llista nacional de Concòrdia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia es presenta per primera vegada a unes eleccions i el seu objectiu és aconseguir grup parlamentari propi.

Quin és l’objectiu de Concòrdia en aquestes eleccions?

L’objectiu és tenir el màxim de representació parlamentària per poder donar més força a les nostres idees al Consell General, i també volem fer una campanya coherent i neta.

L’enquesta dona a Concòrdia dos consellers...

És un bon indicador perquè és una sola enquesta. El 50% de les persones que han respost són indecisos, la qual cosa vol dir que el partit encara l’hem de jugar i ho estem fent durant la campanya electoral.

Quin seria un bon resultat?

Per a Concòrdia és molt important disposar de grup parlamentari al Consell General per tenir més espai després en els debats i participar a totes les comissions parlamentàries. Per tant, esperem entrar amb força al Consell.

On se situa ideològicament el partit?

Concòrdia es defineix com un partit de caràcter progressista. Les solucions als problemes del país passen per una major sostenibilitat, ambiental i de les finances públiques. Som un país que els últims 15 anys ha perdut qualitat de vida i és essencial augmentar el poder adquisitiu de les persones.

Amb qui pactaria Concòrdia?

Per pactar s’hauria de fer un acord el màxim de proper possible a les idees de Concòrdia. Un govern en minoria seria una molt bona cosa perquè retornaria la centralitat política al Parlament. Hem de parlar més de projectes i menys de persones.

Una proposta que defineixi Concòrdia.

Volem crear un parc natural nacional que ocupi més del 50% del territori on la construcció estigui limitada a les estructures tradicionals. És molt important protegir la biodiversitat i que hi hagi menys distància entre la imatge que Andorra projecta a l’exterior i el que realment és. Hem de parar l’allau de ciment que s’està menjant els nostres camps i boscos amb noves construccions.

Concòrdia posa molt èmfasi en la qualitat de vida...

Una de les primeres propostes que plantejarem al Consell General és la llei del benestar, amb objectius i indicadors concrets en matèria de medi ambient, mobilitat, educació i sostenibilitat de les finances públiques que permeti garantir que conservem el país, prioritzant la qualitat de vida de les persones que hi viuen i també de les properes generacions.

Quina línia cal seguir pel que fa a la inversió estrangera?

Apostem per una moratòria de 18 mesos per a la inversió estrangera en immobles i després crear un sistema de quotes per prioritzar l’habitatge per a les persones del país i, sobretot, per als casos d’una primera residència. Volem impulsar la inversió estrangera amb alt valor afegit i no la que substitueix el teixit productiu del país, que s’hauria de limitar. Més del 95% de la inversió que ha arribat al país no aporta diversificació econòmica.

Com es pot resoldre la manca d’habitatge assequible?

Cal una bateria de mesures, començant per limitar la inversió estrangera, que hauria d’estabilitzar el preu del mercat. A més, és molt important que els pisos buits entrin al mercat; no és possible que una quarta part dels pisos siguin buits. A més, necessitem crear un parc d’habitatges públic.

Com cal afrontar l’acord d’associació amb la UE?

Som europositius, hem de trobar l’encaix d’Andorra a Europa, però veiem riscos dels quals el Govern no ens està parlant en aquest acord d’associació. Podria ser que Andorra perdés control de la seva política migratòria i també ens preocupa que empreses molt més grans puguin entrar al país provocant un risc existencial per als professionals i les empreses del país. I, finalment, també ens preocupa que Andorra hagi d’adoptar un cabal comunitari molt gran que no decideix.

Cal afrontar ja la despenalització de l’avortament?

La interrupció voluntària de l’embaràs és un dret fonamental de la dona i, per tant, s’ha de legalitzar l’avortament. Aquesta legislatura s’hauria de trobar un encaix, en el qual càpiga també el sistema institucional dels coprínceps.

Quin model fiscal defensa?

Volem mantenir la pressió fiscal, sent més restrictius amb el règim d’exempcions de l’impost de societats i IRPF. I, pel que fa a l’ITP, mantindríem el tipus del 4% en primeres residències i l’apujaríem al 10% per a segones residències o immobles d’inversió.

EN PERSONA

Cerni Escalé Cabré

Professió: Administració i dret públic

Edat: 35 anys

Experiència política prèvia: primeres eleccions

Estat civil: casat

Fills: una filla

Un tret del seu caràcter:

curiositat

El seu principal defecte?

cautela

Esport preferit: bàsquet

Utilitza el bus?: ocasionalment

Quan era petit, què volia ser de gran?:

escriptor

Viu en un pis de lloguer o de propietat: lloguer

tracking