Espot valora finançar l'avortament de les dones sense recursos

El líder de DA insisteix a despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs

Helena Mas, Xavier Espot i Meritxell López al SIAD.L. Q.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer passes endavant sense posar en perill el sistema institucional. Aquesta és la idea que va llançar ahir el número u de la llista nacional de Demòcrates per Andorra (DA), Xavier Espot, sobre l’avortament. Com ha fet en altres ocasions, Espot va refusar legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs, però sí despenalitzar-la perquè “com a mínim que les dones tinguin la seguretat que si van a interrompre el seu embaràs fora d’Andorra no se’n derivaran conseqüències penals al nostre país”. Un cop assolida la despenalització, el demòcrata va valorar poder finançar els costos del procés per a les dones sense recursos: “Si bastim un sistema legal i conforme a l’ordenament jurídic, crec que és factible incloure aquest rescabalament econòmic”.

Que les dones puguin avortar a Andorra és quelcom impossible per al cap de Govern en funcions, ja que suposaria la fi del sistema de coprincipat. Espot es decanta més per un servei públic com el que existeix actualment –el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD)– que assessori sobre l’avortament. L’únic afegitó que proposa és que, al contrari del que passa actualment, les dones que decideixin interrompre el seu embaràs quedin eximides de tota responsabilitat penal. “El servei també hauria d’informar de les polítiques que hi ha a favor de la natalitat. Però si malgrat tots els oferiments la dona està determinada a interrompre l’embaràs, dins uns terminis i unes condicions raonables, no hi hauria d’haver cap problema”, va afegir el cap de llista de DA.

Espot va assegurar que s’esforçaran a fer factible aquesta despenalització de l’avortament en cas que governin la propera legislatura. Ara bé, va remarcar que és una qüestió amb “moltes línies vermelles” i que cal no anar gaire de pressa. “Tampoc no és una qüestió que vingui de tres o sis mesos”, va concloure.

DA APOSTA PER UN NOU MINISTERI DE TURISME

La número u de la llista de DA a Andorra la Vella, Conxita Marsol, va anunciar ahir que el Govern comptarà amb un Ministeri de Turisme i Comerç la propera legislatura en cas que la formació es trobi al poder. “El comerç del nostre país ha d’estar totalment lligat al turisme”, va manifestar, i va afegir que també “és una manera de donar-li el pes que mereix”. Paral·lelament, Marsol va defensar que les associacions de comerciants entrin a formar part d’Andorra Turisme: “se les ha d'escoltar i han de poder fer les seves aportacions”.

tracking