LA CUINA

Una campanya al Lidl

Molts actes, molts temes i molts esforços de molta gent i, tanmateix, tenim un format de campanya que no acabar de satisfer ningú.

Judith Pallarés, multientrevistada, atenent els mitjans en un acte de campanya.acció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Respireu fondo. Un... dos... som-hi! Una reunió de poble a Ordino, una altra al Pas, una a la Massana, una a Sant Julià i encara una altra al Centre de Congressos. No les podreu veure totes perquè les fan si fa o no fa a la mateixa hora, però les podeu seguir per xarxes, després de revisar tots els posts, fotos i vídeos penjats a l’insta, a Twitter, a Facebook i al TikTok –segur que me’n deixo alguna– i de mirar de caçar algun directe a YouTube o a Twitch. Si encara no us sentiu prou informats podeu provar amb els articles d’opinió: un de Concòrdia al Diari, un del Govern a El Periòdic i un de Demòcrates, un de l’òrbita PS i un d’Acció al BonDia, i d’altres encara a mitjans digitals. Més aire. Temps per a les entrevistes: tots els caps de llista lauredians, al Diari; Carine Montaner, a la SER, i triplet de Pallarés: Pallarés versió 1 a Ràdio Nacional al matí, Pallarés versió 2 a El Periòdic i Pallarés versió 3 a la tele al vespre, després del debat. Debats! Sí, de debats també en tenim, per donar i per vendre i amb molts candidats i molts cronòmetres –no fos cas!–: la Massana a Ràdio Valira, Ordino a la SER, la capital a Ràdio Nacional i Encamp a la tele. També tenim un esmorzar a l’Empresa Familiar Andorrana, els liberals reunits amb policies jubilats i amb agents penitenciaris, els socialdemòcrates de reunió a la Universitat d’Andorra i Concòrdia rebent gent al local i jugant al bingo amb la gent gran a Escaldes. I encara ens falten els cartells pel carrer –que ens parlen de claus, d’equilibri, de canvis, de coratge, de batecs i de prioritats–, els espots electorals –tornem-hi–, els missatges i els estats de WhatsApp d’aquells que tenim de contacte algun candidat, els anuncis i les notícies a les ràdios, a la tele, als diaris i a la xarxa i els candidats venint-nos a trobar pel carrer, per telèfon, a la bústia de casa o fins i tot al menjador i, per sobre de tot, l’acte estrella d’aquesta i de les últimes campanyes, les declaracions: candidats convocant la premsa davant d’una rotonda, d’una plaça, d’una església, d’una escola o d’unes corbes (sí, d’unes corbes), per fer declaracions als mitjans públics (la llei obliga). Quatre decles dels socialdemòcrates, vuit dels demòcrates, unes dels liberals, tres dels d’Acció, quatre de Concòrdia i una –diria, perquè no ens convoquen– d’Andorra Endavant.

Si el contingut de l’etern i inaguantable paràgraf anterior us ha fet bola, imagineu si li afegiu tot el contingut. Indigerible. Mil disculpes per la tortura, però hi ha coses que s’entenen millor quan en tastem la magnitud de la tragèdia. Tenim tot el dia candidats parlant de sostenibilitat en una campanya insostenible. Afegim-li el contingut, però. Sabeu els restaurants aquells italians que t’ofereixen el tipus de pasta, per una banda, i les salses possibles, per una altra? Doncs combineu ara tots els tipus d’actes que hem repassat amb les guarnicions temàtiques: habitatge, Europa, impostos, atenció social, urbanisme, esports, transparència, cultura (poca, només ens en queda per un) i el resultat és el caos, com a aquells supermercats alemanys on et trobes l’aigua amb gas entre la cinta aïllant i els preservatius i on entre tanta cosa, no acabes de trobar ben bé res.

Aquests dies he pogut parlar amb molts candidats, amb molts periodistes i amb molts electors i cap d’ells acaben de trobar sentit a les campanyes que venim fent els darrers temps. I, tanmateix, continuem amb elles. I al desembre, sant tornem-hi.

EL TOC AMARGANT

OASI PORTA A PORTA Ens vam passar molts anys abominant dels efectes perniciosos del porta a porta, dient que ens feia poc moderns i que ens mereixíem un altre tipus de campanya electoral. I sí, és clar que en té, d’efectes perniciosos, però hem anat perdent tants llençols a cada bugada electoral, que hem acabat fent-lo bo. El cas és que les alternatives amb què hem anat omplint les campanyes pequen de dos defectes pitjors: la fragmentació i la unidireccionalitat. Els candidats emeten molt discurs, però per canals on la possibilitat d’interaccionar amb ells és mínima (impossible fer-ho amb cartells, entrevistes o declaracions a la tele i difícil, per a molts, parlar davant d’un auditori o a la selva cada cop menys habitable de les xarxes socials). Els candidats emeten molt discurs, dèiem, però amb píndoles digeribles en una declaració davant d’un micro, on és impossible lligar dos temes i encara menys parlar d’un model de país. I així ens va, fent bo el tòpic que massa informació és desinformació i fent bons, també, formats com el porta a porta.

XARXES SOCIALS

UN LIBERAL FENT CAMPANYA PEL PS Sergi Alís, membre de Liberals d’Andorra, va escriure un post a Facebook en què demana el vot per a la territorial d’Encamp per la llista del Partit Socialdemòcrata i Agrupament Encampadà. “Per un canvi de rumb a Encamp i al Pas de la Casa, votem la Marta, la Susagna i el seu equip. Ens mereixem quelcom millor que els governs d’UP-DA.”

TROBADA AMB EL PS

UNIVERSITAT PER NO SER UN PAÍS 'BANANER' El PS va fer ahir un acte electoral amb professors i professores de la Universitat d’Andorra. Una de les mestres que van prendre la paraula va fer una defensa aferrissada de la universitat. No tenir una universitat pública seria de república bananera, va assenyalar la professora, que va convidar els ciutadans del Principat a creure més en la universitat.

AGENDA

Reunió de poble d’Acció a Ordino. Andorra Congrés Centre d’Ordino. 20.00 hores. Amb la cap de llista nacional de la formació, Judith Pallarés.

Trobada aperitiu amb els joves de Ciutadans Compromesos. Món Bohemi de la Massana. 20.30 hores. Amb els candidats de Ciutadans Compromesos.

Reunió de poble d’Andorra Endavant a Sant Julià de Lòria. A la casa comuna de Sant Julià Lòria a la sala d’actes Sergi Mas. 20.30 hores. Amb els candidats d’Andorra Endavant.

tracking