Increment “moderat” de les cotitzacions

Espot defensa no apujar impostos a excepció de la reforma del sistema de pensions

Reunió de Poble de DA i CC a LA MassanaDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot creu que l’increment de les cotitzacions ha de ser “moderat i progressiu tenint en compte la situació del país”. Així ho va defensar ahir el cap de llista de Demòcrates, que va apuntar que aquest increment s’ha de fer de forma “compassada i dialogada amb tots els sectors implicats”. De fet, el líder taronja va desitjar que aquest increment de les cotitzacions, però en especial com es reparteixi entre treballadors i empresaris, sigui fruit de la concertació social. Tanmateix, va demanar que el debat sobre la reforma del sistema de pensions sigui un debat “empíric, amb xifres a la mà i amb un sentiment de generositat recíproc”. En aquest sentit, el demòcrata va apuntar que la proposta de la CASS d’incrementar 10 punts de cotització en vuit anys “és una proposta de màxims i s’haurà de moderar tenint en compte la situació actual. Haurem de fer un increment més prudent”.

Sobre la possibilitat de traspassar part de les cotitzacions de la branca de salut a la de jubilació, Espot va defensar que “es pot valorar cert traspàs, però no és la mesura que prioritzem ni l’única mesura que garantirà el sistema de pensions; és millor incrementar una mica les cotitzacions i que aquests diners vagin a una caixa que es destinarà a pagar les pensions, que no pas traspassar part de la branca de malaltia a la de jubilació i incrementar els impostos que aniran a una caixa comuna i que dependrà de com s’ho vulgui gastar cada Govern”. Així, va remarcar que “serà molt més acceptada una aportació finalista”, mentre que va aprofitar per titllar la proposta de PS SDP + de passar els punts de cotització de la branca de salut a la de jubilació “d’error”.

Mantenir la pressió fiscal

Més enllà de la qüestió de les cotitzacions, Espot va deixar clar que el seu partit “no només no apujarem els tipus màxims, sinó que tampoc apujarem els tipus efectius”, ja que va considerar imprescindible mantenir la pressió fiscal en un moment on s’està produint una pèrdua de poder adquisitiu. Així, Espot va recordar que ara fa quatre anys “ja vam dir que no apujaríem els tipus màxim de l’IGI ni de l’IS, i així ho hem fet; per nosaltres mantenir la competitivitat fiscal és absolutament imprescindible”.

“Volem fer bandera del fet que no s’apugi la pressió fiscal, quelcom que podem fer per la gestió financera i pressupostària durant els últims anys”, va afirmar el cap de llista per treure pit de la seva gestió, abans d’asseverar que “abans de demanar esforços als ciutadans ho hem de fer a les administracions, per això creiem que es pot introduir més equitat i més harmonització a l’administració amb la creació d’una agencia tributària única”. De fet, el cap de Govern en funcions va tornar a posar sobre la taula la necessitat de revisar el sistema de transferència entre Govern i comuns, si bé va apuntar que “quan parlo d’una agència tributària única ho dic en el sentit que ens repartim la recaptació de la forma més equitativa possible”.

REUNIÓ DE POBLE DE DA I CC A LA MASSANA

La candidatura de Demòcrates i Ciutadans Compromesos a la Massana, encapçalada per Carles Naudi, va celebrar ahir, al teatre de les Fontetes, la reunió de poble, on va tornar a insistir en la proposta de construir la desviació de la Massana i Ordino.

tracking