Cas Gao Ping

L'AREB ha fet en 7 anys 280 declaracions de sospita de clients de BPA

El director de l’ens indica que no s’ha trobat documentació a BPA que saben que existeix

Un moment del judici de la causa primera de BPA.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha fet 280 declaracions de sospita relacionades amb clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) des que va assumir l’administració de l’entitat intervinguda l’abril del 2015, després de la nota de la FinCEN nord-americana del març d’aquell any. Ho va explicar ahir el director general de l’AREB i administrador de BPA, Òscar Gelabert, que es va convertir en el primer testimoni a declarar al judici per la causa primera de l’entitat, el conegut com a cas Gao Ping. La de Gelabert van ser gairebé cinc hores de declaració que continuaran avui amb l’interrogatori per part dels advocats defensors dels processats en la causa que no ho van fer ahir.

El fiscal general, Alfons Alberca, va ser l’encarregat d’obrir el torn de les declaracions a testimonis del judici que es va iniciar el 15 de gener del 2018 i que ha viscut més de 600 dies d’ajornament. Les preguntes d’Alberca van servir a Gelabert per treure pit de la gestió de l’AREB respecte a BPA, en recordar que pràcticament totes les sentències de causes relacionades amb l’entitat li han estat favorables. També va recordar quina ha estat la tasca principal de l’AREB: separar els clients aptes dels clients no aptes analitzant-los un a un. Va indicar que era l’auditora PricewaterhouseCoopers qui després d’analitzar-los indicava qui era apte i qui no, i que el consell d’administració de l’AREB decidia quin era traspassable.

Així, Gelabert va recordar al Tribunal de Corts que el 96% dels més de 29.000 clients que tenia el banc quan va ser intervingut han estat traspassats i que el 4% de clients no vàlids representen el 20% dels actius que no han estat traspassats al banc pont que es va crear a tal efecte, Vall Banc.

Tornant a les declaracions de sospita, el director general de l’AREB va explicar que l’entitat n’ha fet fa poc més d’un any una, dels comptes de l’empresari valencià Rafael Pallardó, una de les peces claus del judici de la causa primera de BPA, ja que hauria estat la persona que hauria blanquejat els diners del també empresari xinès Gao Ping. D’aquesta declaració, Gelabet va dir que es van fer cinc carpetes de documentació, una documentació, va asse­nyalar, que estava molt dispersa dins del banc.

I parlant de la documentació, el director general de l’AREB va assenyalar que en la recerca que s’ha fet a BPA s’ha trobat a faltar documentació que saben que existeix però que mai s’ha trobat. Va explicar, per exemple, que han trobat carpetes de documentació buides o amb un sol paper o amb pàgines que s’han perdut.

D’altra banda, va explicar que respecte a les demandes de la Batllia, en un any l’AREB va rebre 1.200 requeriments als que s’anava donant resposta conforme es trobava la documentació.

ACARAMENT ENTRE GELABERT I UNA ACUSADA

Un cop acabat l’interrogatori del fiscal general, va ser el torn per a les defenses dels processats. Les preguntes de l’advocat de l’excap d’antiblanqueig de BPA Isabel Sarmiento van comportar un acarament entre la processada i el director general de l’AREB, Òscar Gelabert, a proposta del lletrat. Ho va fer després que Gelabert assegurés que Sarmiento, quan era empleada a la BPA intervinguda, a vegades es negava a explicar algunes coses. La processada va dir que va col·laborar molt i amb tothom.

tracking