immoble en mal estat

El comú descarta gastar més al bloc que va ser desallotjat

Les obres de davant de l’edifici desallotjat de l’avinguda Santa Coloma s’han reprès amb el vistiplau de la corporació d’Andorra la Vella

Les obres de l'antic aparcament Giberga, davant de l'edifici afectat per les esquerdes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El propietari de l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma, que va ser desallotjat al febrer per l’empitjorament d’unes esquerdes que havien aparegut mesos abans, ha rebut una carta del comú d’Andorra la Vella assegurant que no pot assumir més despeses derivades del manteniment de l’edifici. En el comunicat també s’informa el propietari, Josep Palmitjavila, que el comú ha permès reprendre les obres del davant del bloc de pisos que, en teoria, s’estudiaven com un dels causants de les esquerdes.

La trentena de veïns que viuen al bloc de pisos de l’avinguda Santa Coloma van ser desallotjats divendres 17 de febrer a correcuita. Els habitatges presentaven esquerdes des de feia uns mesos i, arran de l’empitjorament de l’estat, el comú va reubicar els veïns a diversos hotels de la capital mentre es feien les obres per consolidar els fonaments de l’edifici. Els enginyers del comú estan estudiant possibles causes des que van aparèixer les primeres bretxes, però de moment no se n’ha determinat cap. Els veïns i els propietaris dels edificis del costat, també afectats per algunes esquerdes, apunten a les obres que s’estan fent a l’antic aparcament Giberga, a la vorera del davant. Ara bé, això no ha resultat cap obstacle perquè, fa un parell de dies, es va donar llum verda al fet que es reprenguessin aquestes obres.

En el seu moment, el comú de la capital va aturar cautelarment les obres mentre es feien les reparacions per rehabilitar els fonaments de l’edifici. El comú va explicar ahir al Diari que actualment “l’edifici està ben consolidat, s’està fent un seguiment exhaustiu dels treballs i no s’ha constatat cap moviment”. Per tant, no hi hauria motius aparents perquè l’obra no continués. Partint d’aquesta premissa, el comú ha informat la propietat de l’obra de l’antic aparcament Giberga que pot tornar a començar, però amb un seguit de requisits. D’una banda, cada cop que es faci una actuació susceptible de transmetre moviments, la constructora ha d’avisar el comú i els tècnics en faran un seguiment. De l’altra, quan es facin aquest tipus d’actuacions s’instal·larà un sismògraf a l’entrada del número 28 de l’avinguda Santa Coloma i es controlarà que no hi hagi cap moviment.

Per la seva part, el propietari només espera que l’edifici no es bellugui de nou provocant l’aparició de noves esquerdes i, si ho fa, va assegurar ahir que es veurà obligat a anar per “via judicial”. “Igual que els veïns jo també soc víctima de tot això”, lamenta.

Farts de la situació

Ana Tavares és la veïna del primer tercera, un dels pisos que estava en pitjor estat. Les primeres esquerdes van aparèixer el mes de maig de l’any passat, però eren “petites i insignificants”. Amb el pas del temps van sortir-ne més i cada vegada eren més grans. Quan la vam visitar tenia una bretxa que travessava tot el menjador i una altra que travessava el rebedor. Va explicar ahir al Diari que l’esquerda del rebedor sí que l’han arreglat, però la del menjador, no. Tampoc han solucionat el desnivell que presentava el terra del pis a conseqüència dels moviments continuats, però li han comunicat que tenen pendent solucionar-ho tot. Pel que fa a les obres del davant del seu edifici, que ella mateixa va apuntar com a causant de les esquerdes, van tornar a començar fa un parell de dies i Tavares afirma que de moment “tot està bé” i que hi ha un enginyer que acudeix cada matí al seu domicili a controlar les esquerdes. “Només desitjo que no hi hagi més moviments ni esquerdes perquè n’estic farta”, lamenta.

Finalment, el mecànic que se situa a baix del bloc de pisos també ha reprès la seva activitat. “A la nostra vorera han posat una mica de ciment, però falta acabar-ho”, va afegir.

CLAUS

1 Desallotgen l’edifici el 16 de febrer

El comú de la capital va desallotjar l’edifici de l’avinguda Santa Coloma per l’empitjorament d’unes esquerdes.

2 Rehabilitació dels fonaments de l’edifici

Durant prop de dues setmanes es van dur a terme unes obres de consolidació dels fonaments de l’edifici.

3 El veïns tornen a principi del mes de març

En acabar les obres, els veïns van poder tornar a les llars. Fa un parell de dies que les obres de davant, una de les possibles causes de les esquerdes, es van reprendre.

tracking