x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Dos models per a pisos i pensions

Els partits coincideixen en la problemàtica de l’habitatge, si bé discrepen en la solució
Els sis candidats en el debat organitzat per la CEA, ahir.

Els sis candidats en el debat organitzat per la CEA, ahir.

Els sis candidats en el debat organitzat per la CEA, ahir.

Fernando Galindo
López es dirigeix al seu seient al costat dels altres cinc candidats a cap de Govern.

López es dirigeix al seu seient al costat dels altres cinc candidats a cap de Govern.

López es dirigeix al seu seient al costat dels altres cinc candidats a cap de Govern.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/03/2023 a les 11:09
Els candidats a cap de Govern van protagonitzar ahir el primer debat de la campanya organitzat per la CEA, en el qual es va poder evidenciar la proposta de dos models diferenciats en qüestions tan cabdals com l’habitatge, les pensions o l’acord d’associació capitanejats per Xavier Espot per part de DA i Pere López per PS-SDP. Els dos principals candidats a dirigir el país van xocar en els seus posicionaments demostrant un treball de camp que no sempre van poder seguir els altres contrincants, malgrat que, en general, el debat va ser poc fluid en la confrontació d’idees. A grans línies, la candidata d’Acció, Judith Pallarés, va fer un bon paper, si bé tan ella com el candidat liberal, Josep Maria Cabanes, es van diferenciar poc del posicionament de Govern liderat per Xavier Espot. El líder de Concòrdia, Cerni Escalé, va intentar fer-se un lloc enmig de les discussions entre Espot i López, que ells mateixos s’encarregaven de protagonitzar per remarcar l’existència de dos models de país diferenciats. Entre tot, la llista d’Andorra Endavant, amb Carine Montaner, va defensar els seus posicionaments sense entrar en gaires confrontacions i sent l’única candidata que va manifestar clarament un no a l’acord d’associació amb la Unió Europea.

El debat va començar amb el bloc sobre societat i empresa, que va quedar eclipsat per la problemàtica de l’habitatge. Els retrets del candidat socialdemòcrata per la gestió dels darrers quatre anys del Govern no es van fer esperar, i López va afirmar que “lamento que el senyor Espot insisteixi en els mateixos errors que ha comès aquesta legislatura”, fent referència a les paraules del demòcrata en les quals assegurava que cal ampliar el mercat del lloguer per solucionar la problemàtica. Per part de PS-SDP i també d’Acció i de Concòrdia, es va posar sobre la taula la necessitat d’un registre de la propietat per conèixer i treure a la llum els pisos buits. Cabanes va indicar que “som contraris a intervenir, però l’emergència social ho requeria”. Espot hi va estar d’acord i va afegir que “la proposta del PS és intervenir i fer-ho per sempre, i la de Concòrdia no ho sé perquè no ens ho ha deixat clar”. Tampoc es va escapar d’aquest bloc la limitació de la inversió estrangera en el sector immobiliari, proposta central de Concòrdia, a la qual també es van apuntar altres candidats com Espot i López per tal de castigar els motius especulatius.

Les pensions va ser un altre tema de xocs frontals entre el bloc d’Espot –amb Acció i Liberals donant suport– i el de López, que en aquest cas va coincidir en alguns aspectes amb la resta de formacions que no formen part de la majoria actual. Si bé tots estan d’acord en la necessitat de reformar el sistema, no ho estan en mesures tan fonamentals com allargar l’edat de jubilació. El bloc capitanejat per Espot va defensar allargar l’edat de jubilació de forma progressiva i un increment, també progressiu i a repartir entre empresa i treballadors, de les cotitzacions. El bloc dels partits que suposarien un canvi de Govern van defensar mantenir l’edat de jubilació als 65 anys i en el cas de PS-SDP la mesura aniria acompanyada d’un traspàs dels ingressos de la branca de salut a la de jubilació. López proposa sufragar el menyscabament a la branca general per la via impositiva. Una qüestió que Espot li va retreure que suposaria un increment molt elevat de l’impost de societats i de l’IRPF, i li va etzibar que “no li surten els números senyor López”, mentre que el cap de llista de PS-SDP va defensar que es pot fer mitjançant ajustos fiscals “més equitatius”, com ara tributant els dividends perquè “els que més tenen paguin més”. Un punt en el qual López i Escalé van trobar un consens. Sobre la taula també es va proposar apostar pels plans de pensions privats.

Les diferències es van estendre amb el model de fiscalitat que defensa cada partit. Espot, Cabanes, Pallarés i Montaner van deixar clar que no volen afegir pressió fiscal. En aquest punt, Pallarés va defensar que “s’ha de prioritzar la reforma de les pensions i no carregar més les empreses que, en cas de tenir marge, el que han de fer és pujar els salaris als treballadors”. D’altra banda, Escalé va defensar que cal revisar el sistema actual per afegir-hi “petits retocs”, sobretot pel que fa al règim d’excepcions. López va exposar que proposen apujar l’IGI al 5% i va matisar que l’increment afectaria més els turistes que els residents perquè, per contra, en aquells productes diaris com l’alimentació volen reduir l’impost al 0%. També va remarcar la necessitat d’ordenar els impostos que es paguen actualment a Govern i comuns per no crear la falsa sensació internacional que es tributa poc, que pot generar que es titlli Andorra com un paradís fiscal. Tots van estar d’acord en la necessitat de crear una agència tributària única.

L'’únic ‘no’ a la UE
El darrer tema del debat, però no per això el que va suscitar menys discrepàncies, va ser l’acord d’associació amb la Unió Europea. Tots els candidats van defensar les negociacions amb Brussel·les amb menys o més matisos a excepció de Carine Montaner, que va ser taxativa amb el seu no a Europa. “L’acord d’associació no encaixa amb Andorra. Tenim un país amb filtres d’immigració, amb quotes i amb una seguretat magnífica”, va apuntar la candidata d’Andorra Endavant. Per la seva banda, Espot, Cabanes i Pallarés van seguir anant a l’una defensant la feina que s’ha fet des del Govern en aquesta matèria, mentre López va acusar el candidat taronja “d’amagar documents importants”, i va afirmar que “el país necessita un canvi de l’equip negociador”. “Tampoc entenem aquesta precipitació per tancar l’acord abans d’acabar el 2023, això seria una veritable temeritat”, va considerar López. Tant des del PS-SDP com des de Concòrdia es van demanar estudis d’impacte i Escalé va deixar clar que cal “tenir un debat sobre tots els riscos que suposa l’acord” i evitar “les reunions de propaganda que s’han fet fins ara”.
Etiquetes
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts