DA buscarà en els comuns el sòl públic per a pisos a preu assequible

Espot defensa que Govern “unilateralment” pugui forçar a cedir un terreny a un privat

Xavier Espot ahir a la Casa Aristot Mora.DA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No és casualitat que haguem triat l’habitatge per començar el programa electoral i la campa­nya; és el repte més important i la gran problemàtica que tenim”, va reconèixer ahir Xavier Espot, candidat de DA, en el primer acte de campanya del líder demòcrata. Si bé la setmana passada la formació ja va dibuixar les seves grans propostes pel que fa a l’habitatge, ahir Espot va entrar al detall en algunes. “Una palanca que no hem acabat d’explorar durant aquests quatre anys és la col·laboració publicoprivada”, va reconèixer ahir el líder de l’executiu en funcions, que va insistir en la proposta de cedir sòl públic a privats perquè construeixin pisos de lloguer a preu a assequible. Tanmateix, Espot va reconèixer que “pràcticament la totalitat del sòl públic està en mans dels comuns, per tant ells han de col·laborar i nosaltres creiem que cal replicar una mica el sistema que es preveu per a les infraestructures energètiques”.

Així, la fórmula que va proposar el demòcrata passa per una llei similar a la d’infraestructures energètiques, la qual permet al Govern, “unilateralment, amb un informe perceptiu però no vinculant del comú, alliberar sòl de titularitat comunal”. “Creiem que hem de fer el mateix amb les promocions d’habitatge de lloguer assequible; que el Govern unilateralment amb l’informe dels comuns pugui decidir que uns terrenys de titularitat pública comunal es puguin destinar a lloguers assequibles”, va defensar Espot, que va avançar que el Govern està a punt de tancar un acord amb el comú de la Massana per rehabilitar un edifici, si bé no va voler avançar més sobre aquesta qüestió que s’anunciarà després de les eleccions.

Fer aflorar els pisos buits

D’altra banda, i a més d’insistir a gravar més les inversions estrangeres destinades a la inversió immobiliària, així com en la compra d’habitatges per part d’estrangers –ingressos que es destinaran a un fons per diversificar l’economia i a la construcció de més pisos a preu assequible–, el candidat de DA també va reiterar la necessitat de fer aflorar els pisos buits sense que això suposi generar un conflicte amb Espanya, ja que va asseverar que alguns d’aquests pisos encara es veuen afectats per la normativa espanyola en matèria d’evasió fiscal. Així i tot, DA aposta per la creació d’un programa per garantir una rendibilitat perquè així es posin els pisos al mercat.

LES PROPOSTES TERRITORIALS PASSEN PER AMPLIAR L'HOSPITAL I EL VIAL DE SANT JULIÀ

Més enllà de l’acte de caire nacional, Demòcrates ahir també va posar sobre la taula diversos projectes territorials. Entre els més destacats hi ha la proposta de la candidata d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que va explicar el projecte per ampliar l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Així, Marín va defensar la necessitat de construir “un nou edifici que permeti disposar d’espais més amplis”, per millorar el servei que s’ofereix a la ciutadania, però també “per millorar la comoditat dels professionals sanitaris”. A més, la candidata de Demòcrates + Acció va demanar fer un pacte nacional de la salut amb el col·lectiu, “perquè són qui coneix millor les mancances i necessitats”. D’altra banda, Helena Mas, candidata de Demòcrates + Liberals a Sant Julià de Lòria, va defensar el nou vial de la parròquia com “el primer punt de les nostres propostes”. Així, Mas va asseverar que “és una prioritat”, la qual “suposarà un avenç per als lauredians, pacificarà la parròquia i millorarà la mobilitat de tot el país”. També ahir, la candidata de la capital, Conxita Marsol, i la número dos de la llista nacional, Meritxell López, van referir-se al projecte del multifuncional com una de les infraestructures essencials. “Impulsarem definitivament la construcció del multifuncional, un espai que s’ha de convertir en l’espai nacional per a esdeveniments de tota mena: culturals, esportius i també de país, com ara la Fira d’Andorra la Vella”. A més, Marsol va defensar la localització de l’Estadi Comunal com l’espai idoni per tirar endavant aquesta nova infraestructura, si bé va reconèixer que aquest aspecte “encara s’ha d’acabar de concretar” en l’inici de la legislatura.

tracking