finals de la copa del món d'esquí alpí

Històric Verdú

L’esquiador factura una esplèndida 15a plaça al gegant de Soldeu, en una jornada històrica per a l’esport andorrà

Un orgullós Joan Verdú assenyala el públic i la seva familia en l'arribada del gegant, ahir a Soldeu.ALAIN GROSCLAUDE / AGENCE ZOOM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és cap secret afirmar que a Joan Verdú li va la marxa. L’esquiador andorrà ha sabut gestionar la pressió de formar part de la graella en unes finals de la Copa del Món a Soldeu, a casa, a la seva pista fetitxe, de la millor manera. L’esportista de la capital va facturar un gegant per a gourmets i va finalitzat en una 15a posició històrica per a l’esquí i l’esport del país. A Verdú no li van tremolar les cames i va demostrar amb escreix que allò de “vull fer una grandíssima cursa” i que “soc el primer que es fica pressió” no era cap brindis al sol. La primera presència d’un esquiador nacional en unes finals del circuit mundial Verdú la va despatxar amb un crono de 2’22”99, a 3”35 d’un monstre com Marco Odermatt, en un gegant que va tenir dues arestes.

En un matí festiu a la pista Avet de Soldeu, amb les graderies plenes, Verdú va signar el 19è lloc a la primera mànega. L’andorrà arrencava amb el dorsal 20, i va sortir a assegurar la presència a la segona baixada degut al desgast de la neu. Finalment va creuar la línia de meta amb un temps d’1’11”03, a 3”17 del millor registre, obra d’Odermatt. A la segona baixada, l’esquiador arrencava el sisè amb unes millors condicions de neu, i va aconseguir ser el més ràpid un cop va creuar l’arc d’arribada. Finalment, gràcies a la sisena plaça de la segona mànega, Verdú va arrodonir el gegant en l’esmentat 15è lloc, que el va permetre, a més, recaptar els 16 últims punts de la temporada a la Copa del Món –a les finals puntuen només els 15 primers i no pas els 30– i tancava la seva primera temporada completa al circuit mundial amb un total de 100 punts a la general. Henrik Kristoffersen, amb un temps total de 2’21”75, segon, i Marco Schwarz, tercer, amb 2’21”93 van tancar el podi. El guanyador de la prova i del Globus de Cristall, Marco Odermatt, va explicar que “és increïble, realment no sé com ho he fet. Ha estat una temporada perfecta, mai havia somiat en una cosa així”. El suís ha aconseguit 13 victòries i tres Globus de Cristall. La pista Avet va presentar un ambient espectacular, amb ple a les graderies i tot el món animant a Joan Verdú. De fet, l’esquiador va admetre estar molt emocionat després de la cursa: “Ha estat espectacular, he arribat a l’entrada del mur i ja sentia la gent animant-me, ha estat molt gratificant i quan he creuat la línia i estava en verd, ha sigut una sensació increïble que em guardo per sempre”. L’andorrà va afegir que “aquestes situacions de màxim estrès i pressió, que crec que he gestionat bé, em serviran moltíssim de cara al futur” i, a més, va assegurar que per a ell també és molt important “inspirar els joves corredors”.

TRIOMF DE VLHOVA I GLOBUS PER SHIFFRIN

L’eslovaca Petra Vlhova –vencedora de l’overall de la disciplina el 2022–, es va fer amb el triomf a l’eslàlom femení. Una cursa que va tenir una bona dosi d’emoció fins el darrer alè, amb la segona posició de la croata Leona Popovic i la tercera de Mikaela Shiffrin. Vlhova va marcar un temps de 1’51”38, mentre que Popovic va invertir 0”43 més i Shiffrin, 0”86 per tancar el podi. L’eslovaca va celebrar poder acabar la temporada amb una victòria, i va comentar que “seria genial si Andorra guanya la candidatura per als Campionats del Món, perquè és una pista molt exigent. Ha estat un veritable eslàlom i és realment perfecta”. Una disciplina que ja estava sentenciada amb la victòria matemàtica de la gran protagonista del curs, MIkaela Shiffrin. La nord-americana recollirà el Globus de Cristall que la corona com la millor esquiadora del circuit de la Copa del Món, així com també el de la categoria que es disputarà avui, el gegant femení. Una cursa que serà decisiva, ja que encara no estan decidits els segons i tercers llocs tant de l’overall com de la disciplina. A més, en cas de victòria avui, Shiffrin podrà rebatre el seu propi rècord, arribant a 88 victòries en Copa del Món.

Mikaela Shiffrin, ahir.

tracking