El 33 per cent dels andorrans es defineix d'esquerres

La meitat de la població estaria, però, en posicions entre el centredreta i el centreesquerra

Una dona votant al seu col·legi electoral a Escaldes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un país d’esquerres. Almenys aquesta és la percepció dels andorrans que van respondre l’enquesta d’opinió política d’Andorra Recerca i Innovació publicada aquesta setmana(elaborada entre el 17 de febrer i el 8 de març a una mostra de 810 persones nacionals). Un 33% dels enquestats van assegurar que estaven, ideològicament parlant, entre l’extrema esquerra i el centreesquerra, el que deixa un marge de 8 punts percentuals respecte d’aquells que es van situar en posicions que van des de l’extrema dreta fins al centredreta, els quals sumen només un 25% de la població. Pel que fa a la posició que molts partits busquen, el centre, s’hi ubica el 15,9% de la ciutadania andorrana.

En aquest sentit, si agafem les posicions més centrades, les que van des del centredreta fins al centre esquerra, el volum de la població supera pels pèls el 50% (50,1%). Així, aquells ciutadans que es posicionen clarament en un dels dos cantons ideològics tradicionals o en les posicions més extremes es queden només en el 23,8%.

Més indecís

En aquest sentit, cal tenir en compte que respecte l’enquesta d’opinió política del 2022 tant la dreta com l’esquerra perden força i donen pas a la indecisió. En aquest sentit, els posicionaments que van des del centreesquerra fins a l’extrema esquerra es deixen vuit dècimes, ja que ara fa un any aquests posicionaments sumaven el 33,8% de la posició. Tanmateix, és important destacar que hi hagut un desplaçament de l’esquerra cap al centreesquerra, posició ideològica que guanya 2,1 punts percentuals. Pel que fa a les posicions més conservadores, aquestes no són capaces de recollir aquest descens de l’esquerra, atès que són el bloc ideològic que cau més. Així, els que es consideren d’ideologia de centredreta fins als que diuen ser d’extrema dreta han caigut fins a 4,9 punts percentuals respecte del 2022. Destacable és en aquest bloc com els que asseveren ser d’extrema dreta guanyen tres dècimes respecte ara fa un any, quan eren només el 0,9% de la població nacional.

Així, tot aquest volum de persones que han canviat la seva ideologia han passat al bloc d’indecisos, el qual aquest 2023 arriba fins al 6,7%, o als que directament reconeixen no saber-ho, el 7,9% dels enquestats. Si es comparen les dades respecte el 2022, la variació en punts percentuals per als indecisos és de més de cinc punts percentuals (5,1), mentre que els que directament no saben quina ideologia tenen s’incrementen en 1,2 punts percentuals.

L’Esquerra més joves

D’altra banda, si es creuen les dades de posicionament ideològic amb l’edat, cal destacar que l’esquerra guanya força, especialment en els més joves, on un 37,3% dels enquestats estan en posicions de l’esquerra pel 20,8% que es defineixen entre el centredreta i l’extrema dreta. De fet, l’esquerra perd força en el bloc de persones entre 30 i 44 anys, on suma el 30,2%, però el recupera en el bloc de persones d’entre 45 i 64 anys. A més, en tots els casos sempre és superior als que diuen ser de dretes.

CLAUS

1 Una població que diu ser d’esquerres

El 33% es posiciona ideològicament entre el centreesquerra i l’extrema esquerra, pel 25% que ho fan del centredreta fins a l’extrema dreta.

2 La dreta cau amb més força que l’esquerra

Els posicionaments s’han desplaçat cap a la indecisió, especialment entre els que ara fa un any deien ser de dretes, que perden fins a 4,9 punts.

3 El 50,1% entre el centredreta i el centreesquerra

La majoria de la població es manté en les posicions més centrades, és a dir, entre els que es defineixen com a centreesquerra i els de centredreta.

4 L’esquerra, més forta entre els joves i grans

Per edat, les posicions més properes a l’esquerra guanyen força entre els joves, però també entre les persones d’entre 45 i 64 anys.

tracking