rEPORTATGE

Nivell de neu “deficitari”

Les dades del servei de Meteorologia evidencien que aquest ha estat un hivern amb menys neu de l’habitual, fet agreujat pel fort vent.

El mantell de neu a les muntanyes ha estat deficitari durant gairebé tot l'hivern.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mantell de neu a les muntanyes del país ha estat deficitari durant gairebé tot l’hivern i inferior a l’habitual. L’evolució del gruix de neu a l’estació automàtica de Ransol indica dades històriques des de l’octubre del 1934, amb un mantell aquesta temporada molt per sota al de la passada, segons el gràfic publicat per Acció Climàtica. De fet, apunten que a l’estació de Sorteny del 21 al 27 de febrer es van acumular fins a 70 centímetres de neu, i es valora el mantell nival com a “molt deficitari”. Les poques nevades d’aquest hivern, acompa­nyades del fort vent, han deixat a data de 28 de febrer un mantell just en el percentil 10, amb el 90% de les observacions de la resta de l’any per sota d’aquest valor.

L’absència de nevades d’aquest mes de març tampoc ha millorat l’estat del mantell, que avui dia és humit de manera generalitzada, segons s’indica al butlletí d’allaus de Meteo. Així, asseguren que segueix havent-hi menys neu de l’habitual i que en els vessants assolellats per sota dels 2.400 metres aproximadament “no hi ha prou neu per a la pràctica dels esports d’hivern”. El risc per perill d’allaus se situa avui en nivell dos a tot el país, amb especial precaució a les zones amb esquerdes de lliscament basal. Tanmateix, en el butlletí s’alerta que amb l’augment de les temperatures durant el dia i la radiació solar, el perill d’allaus de neu humida augmentarà ràpidament, amb la possibilitat que es desencadenin al mantell feble de neu vella.

Pluja a partir de la tarda

Després d’uns dies marcats per la presència del sol i l’augment de temperatures, Meteo preveu l’arribada d’un front desgastat a partir d’aquesta tarda que podria fer incrementar la nuvolositat i causar precipitacions. Les pluges seran més abundants al nord, amb una cota de neu que baixarà dels 2.000 als 1.800 metres a la nit, segons les previsions. Així les temperatures màximes previstes són de 14 graus a Andorra la Vella i d’1 grau al Pas de la Casa. De cara a demà la previsió és similar, amb precipitacions intermitents i disperses durant tot el dia i nevades al voltant dels 1.900 metres.

A partir de la setmana que ve, l’entrada d’una dorsal anticiclònica deixarà de nou dies assolellats amb presència del sol, però temperatures no tan elevades com les d’aquesta setmana.

tracking