x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Pressió a la inversió estrangera en habitatge

Demòcrates presenta les línies mestres del programa dos dies abans de la campanya
L'acte de DA ahir a la seu del partit.

L'acte de DA ahir a la seu del partit.

L'acte de DA ahir a la seu del partit.

DA
Actualitzada 18/03/2023 a les 11:58
Demòcrates per Andorra aposta per endurir l’accés a l’habitatge als inversors estrangers. Així ho va explicar ahir el cap de llista taronja, Xavier Espot, en una roda de premsa a la seu del partit en la qual la formació va desgranar les línies mestres del programa electoral. D’aquesta manera, DA proposa incrementar les taxes als inversors estrangers que volen invertir en immobles per així frenar l’especulació, una acció que anirà de la mà, segons Espot, d’una inversió mínima de cinquanta milions d’euros per part de l’Estat per incrementar el parc públic de l’habitatge, amb la compra o rehabilitació de pisos que es destinaran a lloguer a un preu assequible.

En aquest sentit, el cap de llista va asseverar que l’increment impositiu també seria per a no residents estrangers que volguessin adquirir un habitatge i que, en el cas que repeteixi al capdavant de l’executiu, el Govern treballarà per cedir terrenys públics a privats, perquè aquests construeixin habitatge destinat al lloguer, els quals tindran un preu marcat per l’Estat.

No a la moratòria
“Aquells que proposen moratòries a la construcció no han avaluat realment el sector”, va carregar Espot contra Concòrdia, a qui va recordar que “l’economia encara depèn molt d’aquest sector; tallar això d’arrel és un error garrafal”. Segons el candidat de DA, abans cal diversificar l’economia i dependre en menor grau de la construcció per poder, llavors sí, “proposar mesures més taxatives”. D’altra banda, Espot va exposar la creació d’un programa “perquè el privat pugui cedir habitatges a l’administració i sigui aquesta qui garanteixi un rendiment fix; serà una bona manera de fer aflorar pisos buits”.


Més enllà de l’habitatge, el programa de DA també inclou la despenalització de l’avortament, una idea que va exposar la número dos de la llista nacional, Meritxell López, que va proposar la creació de la desviació de la Massana i Ordino, així com la de Sant Julià de Lòria. “Pensem que serà una mesura que ajudarà a millorar la mobilitat al país”, va asseverar. Pel que fa a l’acord d’associació, Carles Enseñat, número 3 de la nacional, va exposar que “no ens aixecarem de la taula fins que el text ens sembli convincent”, motiu pel qual es vol tancar la negociació durant la presidència espanyola o abans de les eleccions europees del 2024. A més, també va proposar la reforma de la CASS i una nova llei del català.


MESURES


1 Inversió estrangera en immobles

DA gravarà més els inversors estrangers que vulguin invertir en habitatge per frenar l’especulació en el sector. També pujaran les taxes als no residents que vulguin comprar un pis.

2 Cessió de terreny públic a privats
L’Estat afavorirà la cessió de terrenys públics a privats perquè es construeixin pisos de lloguer a un preu regulat pel Govern. A més d’una inversió mínima de 50 milions en el parc públic.


3 Despenalització de l’avortament
i suport del SIAD

Despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs i analitzar fins a quin punt es poden finançar aspectes com els desplaçaments sense perdre la figura del Coprincipat.

4 Vial de la massana-ordino i el de Sant Julià
Inversions per finalitzar la desviació de la Massana i Ordino, i licitar i adjudicar abans d’acabar el mandat les obres de la desviació del vial de Sant Julià de Lòria.

5 Negociació amb la unió europea i referèndum
Finalitzar la negociació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea durant la presidència espanyola o, com a molt tard, abans de les eleccions europees del 2024.
 
PS-SDP ACUSA DA DE "NO RESPECTAR" LA LLEI ELECTORAL
La coalició del Partit Socialdemòcrata i SDP va acusar ahir Demòcrates de “no respectar” la Llei electoral i “violar el manual de procediments” per a les eleccions del 2 d’abril, després de l’acte que els taronges van fer ahir a la seva seu per presentar el programa electoral. En nota de premsa, la coalició va criticar DA per haver fet “cas omís” a les recomanacions fetes per la junta electoral, en què el partit assegura que es posa de manifest que s’entén acte de campanya per “manifestacions, declaracions, comunicacions, anuncis, etcètera, dels respectius programes electorals”.
Etiquetes
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts