sector immobiliari

L'AGIA diu que el nou programa no soluciona la falta d'habitatge

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris, Gerard Casellas, considera que la nova iniciativa és “una mesura més”

La iniciativa del Govern pretén facilitar la compra d'una primera residència.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Gerard Casellas, va considerar que el programa anunciat pel Govern per facilitar l’adquisició d’un primer habitatge, que es va donar a conèixer dimecres passat en la roda de premsa posterior al consell de ministres, “és una mesura més” de les diverses que s’han posat en funcionament en els últims mesos per fer front a aquesta problemàtica. D’aquesta manera, va voler donar a entendre que tot el que es faci en aquest àmbit és positiu, tot i que no suposarà, ni de bon tros, una solució a la manca d’habitatge a preu assequible que hi ha actualment al mercat immobiliari.

En aquest sentit, Casellas va qualificar la proposta com a “positiva” perquè pot ajudar algunes persones a accedir a un habitatge, tot i que no significarà de cap manera una solució a la falta de vivendes assequibles que es viu al país, sobretot tenint en compte que s’hi destina inicialment un pressupost limitat a 20 milions d’euros.

Per Casellas, les diverses accions que s’han anat prenent des de l’executiu són “petites iniciatives” que han de ser benvingudes, perquè suposen una major facilitat per a la població a l’hora de poder adquirir o llogar un habitatge a preu assequible, però no tindran una gran incidència de manera immediata. I és que, tal com va recordar Casellas, encara que, per exemple, avui dia es posés en marxa la construcció de noves promocions de pisos, fins d’aquí a dos o tres anys no estarien acabats. “No hi ha solucions miracle”, va manifestar el president de l’AGIA, en línia amb el que ja ha mantingut en diferents ocasions en relació amb aquesta problemàtica. “És repetir sempre el que ja s’ha dit”, va asseverar Casellas per no estendre’s gaire pel que fa a la valoració de la nova iniciativa del Govern.

El programa extraordinari preveu que el Govern avalarà el 20% del total del préstec hipotecari que demani el particular. A més, retornarà anualment els interessos corresponents a un percentatge situat entre el 35% i el 15% dels interessos financers de la hipoteca a 30 anys en funció del valor del préstec. Així, el particular que compri un pis amb una hipoteca de 250.000 euros rebrà el 35% d’aquests interessos, fet que li suposarà uns 3.000 euros anuals. En canvi, si el valor de la hipoteca és de 380.000 euros, l’interès subvencionat serà de 2.500 euros anuals (22%).

702 HIPOTEQUES L'ANY PASSAT, UN 20,6% MENYS QUE EL 2021

Els bancs van atorgar l’any passat 702 hipoteques, que suposa una disminució del 20,6% respecte al 2021, quan se’n van atorgar 884. L’informe publicat per Estadística concreta que durant el segon semestre se’n van concedir 285, una disminució “significativa” en comparació amb les 417 del primer semestre. Tal com va indicar ahir el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, el 2022 es va tancar amb 651 hipoteques per a ús residencial. La xifra suposa una disminució del 16% en comparació amb el 2021. Destaquen les hipoteques concedides a les parròquies de la Massana i Encamp, 141 i 123, respectivament. Les dades indiquen que a totes les parròquies van decréixer, menys Escaldes-Engordany, que augmenten un 12,7% respecte a l’any anterior. El valor de les hipoteques donades pels bancs en el global de l’any va ascendir a 375,5 milions d’euros i l’import màxim concedit va ser a Andorra la Vella, amb 93 milions d’euros. El valor total de crèdits hipotecaris donats pels bancs va ser de 204 milions, augmentant un 9,8% en comparació amb el 2021.

EL PS TITLLA D'ACTE D'"HIPOCRESIA" LA NOVA PROPOSTA SOBRE HABITATGE

La presentació del Govern d’un programa per facilitar l’adquisició del primer habitatge no ha agradat a PS SDP+, que considera que no era el moment de fer-ho. La candidata número 3 de la llista nacional d’aquesta aliança, Susanna Vela, va manifestar que “és un acte important d’hipocresia; han tingut molts anys per resoldre el problema de l’habitatge i se’ls ha proposat un pacte per part del grup socialdemòcrata i que ara, a la porta de les eleccions, surtin amb aquest tipus de propostes ens sembla molt poc seriós i s’ho haurien pogut estalviar”. Vela pensa que amb la mesura, que demostra “la improvisació absoluta “amb què s’actua en aquest àmbit, “estan hipotecant l’acció d’un proper Govern sigui el que sigui”. Per la seva part, Progressistes-SDP va acusar el Govern en funcions d’estar fent una precampanya “gairebé impúdica, mancada d’ètica i d’estètica”. Una prova és que ha enviat correus als presidents de clubs i federacions esportives “fent propaganda de la seva actuació benefactora”. “Ahir encara el Govern en funcions anunciava que avalarà el 20% dels préstecs hipotecaris.”

tracking