Espot es manté com el més ben valorat

Escalé, el menys conegut, supera López, que amb Montaner són els únics que milloren

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot es manté com el líder polític més ben valorat entre els andorrans. També entre els no andorrans. Això sí, el candidat de Demòcrates pateix el desgast dels darrers mesos de legislatura quan la pandèmia ja ha quedat en l’oblit per donar pas a la inflació, la crisi energètica i la problemàtica de l’habitatge. De fet, el maig del 2022 –la darrera enquesta política elaborada per l’ARI– el cap de Govern va obtenir una nota de 6,9, set dècimes més que el 6,2 que ha obtingut en aquesta ocasió. Això sí, si es compara amb el resultat de l’enquesta política del 2019 –any prepandèmic– el candidat demòcrata millora dues dècimes (6).

En segona posició se situa el nou candidat de Concòrdia, Cerni Escalé, que obté una valoració de 5,7. Tanmateix, la problemàtica del nou líder polític és la seva poca penetració entre la població. Només un 45,9% dels enquestats andorrans coneixen Escalé, molt lluny del 98,3% que saben qui és Espot o el 82,4% que tenen constància de Pere López. Pel que fa al líder socialdemòcrata, és l’únic, conjuntament amb Carine Montaner, que millora la seva valoració, si bé obté una dècima menys (5,6) que la del candidat de la formació morada. Respecte al 2019, López es deixa, però, tres dècimes. L’única candidata que no aconsegueix passar l’examen dels andorrans és la d’Andorra Endavant, que segueix sent la que més rebuig genera entre els nacionals, amb una valoració mitjana de 4,7. Això sí, és la candidata que més puja, passant de 3,6 el 2022, per recuperar els valors del 2021.

Per últim, Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes mantenen un empat tècnic pel que fa a la valoració, si bé Cabanes és més conegut entre la població.

Els residents valoren més

La situació és lleugerament diferent si s’observen els resultats dels no andorrans. En primer lloc, el més destacat és que cap dels candidats, excepte Espot, és conegut pel 50% de la població. Així, el líder taronja aconsegueix una penetració entre el 79,9% dels enquestats, mentre que a López només el 48,3% dels enquestats el coneixen, set dècimes menys que a Montaner. Així i tot, el menys conegut torna a ser Cerni Escalé, que només és reconegut pel 19,4% dels residents no andorrans.

En relació amb les valoracions, cal destacar que tots els candidats obtenen millors notes. Així, Espot torna a ser el més ben valorat amb un 6,6, seguit de Pere López, que obté un 6,3, i Judith Pallarés i Cerni Escalé, que empaten en tercera posició amb un 5,8. Pel que fa al candidat de L’A, obté un 5,6, mentre que Montaner aconsegueix aprovar amb un 5,3.

Els grups no aproven

On sí que pateixen més tots els partits en termes generals és en la valoració dels grups parlamentaris. Només el grup demòcrata i el socialdemòcrata aconsegueixen aprovar amb un 5,6 i un 5,2, respectivament. Ciutadans Compromesos es queda amb un 4,9, mentre que el grup liberal es queda a tres dècimes de l’aprovat (4,7). En el cas del grup parlamentari liderat per Josep Pintat, terceravia, obté una valoració de 4,5, una dècima menys que en l’enquesta del 2022, mentre que la consellera no adscrita millora en un punt la seva valoració, passant del 3,3 que va obtenir el 2022 fins al 4,3 que ha acabat obtenint en aquesta darrera enquesta.

tracking