DA evita el desgast i es distancia del PS

La formació d’Espot s’imposaria amb el 41,7% dels vots, seguida de la coalició PS-SDP, que es queda amb el 25,4%

Espot evita el desgast i es distancia del PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates per Andorra guanyaria les eleccions del 2 d’abril vinent, segons l’enquesta elaborada per Andorra Recerca i Innovació. Les dades de l’enquesta pronostiquen una victòria clara per a la formació taronja, que s’imposaria amb el 41,7% dels vots, per davant de la coalició d’esquerres (PS-SDP), que sumaria un 25,4% dels electors. La sorpresa la va donar la fins ara consellera no adscrita, Carine Montaner, que se situaria com a tercera força amb la seva nova formació, Andorra Endavant, amb un 13,3% de la intenció de vot. El darrer partit que entraria al Consell General, segons l’ARI, seria Concòrdia, que sumaria un 11,4% dels votants. Així, en primera instància quedarien sense representació parlamentària Liberals d’Andorra, que es quedaria a les portes del conseller amb un 6,3% dels vots, i Acció, que segons els resultats obtindria només un 1,9% dels votants. Una situació idíl·lica, doncs, per a la formació de Xavier Espot, que aconsegueix trencar la tendència baixista que mostrava la darrera enquesta de l’ARI del mes de maig (llavor DA tenia un 33,3% d’intenció de vot), millorant també –de confirmar-se les dades– els resultats obtinguts a les eleccions del 2019, quan la formació taronja va assolir el 35,1% de les paperetes. De fet, Demòcrates amplia la seva distància respecte del PS tot i la suma d’esforços que el partit de Pere López ha fet amb els de Jaume Bartumeu. Així, si els darrers comicis generals la diferència de vots entre DA i el PS es va quedar per sota dels cinc punts percentuals, l’enquesta dona ara un gap de 16 punts entre els taronges i els socialdemòcrates, als quals cal sumar la unió amb SDP.

Unió amarga de PS i SDP

Justament, les dades de l’enquesta (de la qual també cal destacar el 47,4% d’indecisos i el 15,2% que no van contestar) reflecteixen que el retrobament entre Bartumeu i López no ha donat fruits perquè la suma dels dos partits es queda ara lluny del 36,5% que van registrar el 2019 –quan les dues formacions van concórrer separadament–. Així, l’ARI mostra una caiguda de fins a onze punts percentuals per a la coalició.

En una situació completament oposada es trobaria Carine Montaner, capaç de recollir bona part dels votants orfes de terceravia, així com persones que el 2019 no podien votar. Qui també recull el descontentament –picant especialment al PS– és Concòrdia.

El votant de L'A, perdut

En aquest sentit, si s’observen les dades de record de vot el més destacat és la poca capacitat de retenció de L’A dels seus votants. Així, dels que recorden haver votat per Jordi Gallardo el 2019, només un 17,4% asseveren que votaran ara per Cabanes. Una dispersió que la formació liderada per Judith Pallarés no és capaç de recollir, ja que només el 6,5% dels votants de L’A han pujat al vaixell d’Acció. Així i tot, un 55% dels votants de Gallardo encara no tenen clar què votar.

Sense majoria absoluta

Els resultats deixarien un Consell General amb quatre formacions per la circumscripció nacional. El partit de Xavier Espot obtindria sis consellers, mentre que la coalició encapçalada de Pere López en sumaria quatre. Andorra Endavant i Concòrdia sumarien dos consellers cadascun. De fet, el 51,2% té clar que DA s’imposarà a les eleccions, si bé només el 21,4% creu que acabarà obtenint majoria absoluta. Així, només un 5% pensa que la coalició PS-SDP pot arribar a aconseguir la victòria electoral.

LES DADES

DA s’imposa

L’enquesta dibuixa una victòria clara de DA, que amplia el seu avantatge respecte al PS.

Suma insuficient

La unió del PS i SDP no dona fruits, segons l’ARI, ja que els dos junts perdrien.

Sorpresa Montaner

Andorra Endavant aconsegueix recollir els votants de terceravia i se situa com a tercera força. Obtindria dos consellers.

L’A i ACCIÓ, fora

La fragmentació de L’A i Acció fa que les dues formacions es puguin quedar sense representació per la circumscripció nacional.

VOT OCULT A LA DRETA I CAMPANYA CLAU

El coordinador de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, va recordar ahir que les enquestes a Andorra –elaborada en aquest cas entre el 21 de febrer i el 8 de març a una mostra de 810 persones i un marge d’error del +-3,46%– acostumen a tenir “vot ocult especialment a la dreta i centredreta”. Així, Micó va apuntar una possible infrarepresentació de formacions com Acció i, especialment, L’A, partit que podria acabar aconseguint representació al Consell General. A més, el fet que “les noves formacions hagin entrat amb tanta empenta” farà que “aquesta campanya electoral sigui més decisiva que altres anys: per als nous per donar-se a conèixer i per als més antics per intentar consolidar-se”, va asseverar Micó, que va posar en valor el treball realitzat des de l’ARI amb les darreres enquestes electorals.

tracking