associació

Bartumeu veu inviable tancar un bon acord amb la UE aquest any

El polític afirma que cal negociar a Brussel·les amb “més coneixement de causa”

Albert Roig i Jaume Bartumeu en l'acte públic celebrat ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excap de Govern i impulsor de l’aliança socialdemòcrata que concorrerà a les eleccions, Jaume Bartumeu, afirma que l’acord d’associació amb la Unió Europea “és necessari i diria que gairebé imprescindible”, però deixa clar que s’ha de fer bé i no “a salt de mata”. Així ho va indicar ahir en l’acte organitzat pel PS i SDP al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i en el qual va remarcar que “no podem arribar a un bon acord en nou mesos”. “Cal un calendari raonable sense ultimàtums”, va sostenir. Per Bartumeu, per tant, és inviable aconseguir una entesa beneficiosa per al país a final d’aquest any, tal com apunten el Govern i els negociadors europeus.

El polític progressista va demostrar el seu poder de convocatòria davant d’una sala plena a vessar que va deixar diverses persones dempeus malgrat que es va incrementar el nombre de cadires disponibles a l’últim moment. Entre els assistents, personalitats de diferents partits i sectors més enllà dels companys socialdemòcrates. Hi eren presents membres de terceravia com Josep Pintat, Ferran Mirapeix o Joan Carles Camp, però també la síndica general, Roser Suñé, els cònsols menors d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, i d’Escaldes, Joaquim Dolsa, i d’altres personalitats polítiques, com Amadeu Rossell o Meritxell Mateu. També hi eren presents representants del teixit econòmic i social del país, com Gerard Cadena o Gabriel Ubach.

En declaracions a la premsa prèvies a l’acte, Bartumeu va criticar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i li va demanar “negociar amb una mica més de coneixement de causa”. “Necessitem millorar”, va opinar amb referència a les persones que actualment estan al capdavant de les converses a Brus­sel·les. Durant l’acte, va fer un repàs de les relacions amb Europa i va encarar alguns dels punts més rellevants de l’acord que s’està negociant en un format senzill, responent a les preguntes del periodista Albert Roig. I va deixar clar que “de marge [de negociació] n’hi ha poc, no ens podem enganyar”, i que “no podem pensar que ens faran el vestit a mida”. Amb tot, va considerar que alguns aspectes, com la lliure circulació de persones, “necessitarà una adaptació important” a les característiques del país i que per això cal fer una bona negociació. Entre d’altres qüestions, va reclamar estudis d’impacte, tal com també ho ha fet en reiterades ocasions Josep Pintat, així com “seure amb els dossiers sobre la taula i parlar amb tots els grups parlamentaris i amb els agents econòmics i socials del país per fer realment de l’acord una qüestió d’Estat”.

Des d’aquest punt de vista, Bartumeu va assegurar que “hi ha molta gent que està preocupada per desinformada”, i va alertar que això es pot traduir en un no al referèndum per a l’acord d’associació. “Hem de tenir un coneixement del que ens hi juguem i evitar la precipitació”, va recomanar, deixant clar que la ciutadania es mereix “anar a votar amb coneixement informat”.

Assistents a l'acte de Bartumeu sobre l'acord amb la UE

tracking