aplicació del codi de família

Llum verd al primer canvi de nom d'una menor trans

En els propers dies es donarà llum verd a la modificació de nom i gènere d’un adult

Manifestació de l'associació Diversand.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer canvi de nom al país ja és una realitat. És el cas d’una menor que ja ha pogut fer la modificació al Registre Civil i ja disposa del passaport amb el nom correcte. Una fita que va celebrar ahir la presidenta de Diversand, Rocío Soler, que també va explicar que hi ha un altre procés obert i pendent de l’aprovació de la Batllia. Aquest segon cas, d’un adult que demana canviar-se el nom i el gènere de la documentació, s’ha endarrerit perquè tot i que la Llei de la família va ser aprovada ja fa sis mesos, el batlle considerava que hi havia punts del text que encara no estaven en vigor. Ara, però, ja s’ha iniciat el tràmit i es preveu que la resolució no es faci esperar gaire. Des de l’associació es va informar que “hi ha molta gent que vol fer el pas, però que està esperant perquè anar a la Batllia tampoc és un procés fàcil”. Per això, es creu que els primers casos ajudaran a fer el pas a d’altres persones.

Soler va celebrar que ja hi hagi el primer cas aprovat, però també va aprofitar per recordar que “això hauria d’haver estat regulat ja fa molt temps”. En aquest sentit, va indicar que “una persona no pot anar amb una documentació que no la representa”. Com a punt positiu de la llei, va destacar que “el més important és que el procés [de canvi de nom i gènere] no està relacionat amb una patologia, no es demana cap informe mèdic, només demostrar que s’ha fet un trànsit social durant un temps”. Amb tot, va afirmar que l’aprovació del Codi de família és un primer pas, però creu que el procés hauria de ser molt més ràpid, “un pur tràmit”, sense necessitat d’anar a la Batllia, i que també s’hauria de permetre als menors trans fer el canvi de gènere i no només de nom.

En la mateixa línia, va considerar que s’ha d’anar més enllà i que és necessari crear una llei LGTBI. “Cal una llei pròpia que ho reguli tot, des de les qüestions d’àmbit laboral, de salut, d’educació... per tal de garantir els drets del col·lectiu i fer prevenció de les discriminacions”, va deixar clar la presidenta de Diversand. L’associació ha fet arribar la seva demanda als partits polítics i demana que se’ls escolti també després dels comicis.

tracking