rEPORTATGE

La tempesta perfecta

França va passar dimecres a ser el país d’Europa amb els preus més alts del tabac enmig d’una crisi de subministrament als estancs.

Un agent de duanes gal registre un vehicle a la frontera del Pas de la Casa.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats i els estanquers del país veí del nord temen que en els properes setmanes i hi hagi un increment del contraban de tabac a França. Dos factors s’han unit per provocar una tempesta perfecta en clau d’augment del mercat paral·lel de tabac. Per una banda, el dimecres 1 de març França es va convertir en el país d’Europa amb els preus de tabac més elevats després de registrar un nou increment del cost d’aquest producte als estanc. Per altra banda, els comerços de la regió d’Occitània estan vivint una manca d’estoc de tabac per la vaga de treballadors d’un dels principals distribuïdors d’aquesta mercaderia de la regió. Alts preus i falta d’estoc que fan témer una explosió del contraban de tabac provinent del Principat i d’altres països com Espanya.

Respecte al preu del tabac, des de dimecres el paquet s’ha incrementat entre un 3% i un 6%. Les referències més venudes a França ja tenen un cost d’11,5 euros el paquet de tabac de vint cigarretes. Els preus de la resta de productes més demanats oscil·len entre els 10,5 i els 11 euros per paquet. Ara mateix França és el país de la Unió Europea amb un cost més alt del paquet de tabac. A països veïns de l’hexagon que pertanyen al club de Brussel·les els preus són més econòmics. Vuit euros de mitjana a Alemanya i Suïssa, set a Bèlgica, sis a Itàlia i cinc a Luxemburg i Espanya.

El diferencial amb Andorra a hores d’ara està disparat amb el paquet de tabac a un preu de quatre euros de mitjana, és a dir, gairebé vuit euros més econòmic. Un augment de preus a França que ha tornar a deixar en res l’increment de taxes que des del Govern es va fer fa uns mesos.

En paral·lel a la por que s’incrementi el contraban de tabac a França, les autoritats de l’Estat veí continuen incrementant la pressió sobre les xarxes de venda il·legal d’aquesta mercaderia. Fa uns dies es va conèixer la dada de les tones de tabac decomissades per les autoritats franceses l’any passat. El servei duaner del veí del nord va retirar del mercat paral·lel de venda de tabac 649,1 tones d’aquesta mercaderia. Es tracta d’un 59,2% més que el 2021, quan es van decomissar a França 402 tones de tabac il·legal. Que l’augment de la pressió de les autoritats gal·les als contrabandistes de tabac està funcionant ho posa en relleu el fet que en dos anys s’han incrementat en un 125% les tones decomissades d’aquesta mercaderia.

tracking