CAOS VIARI A L'ACCÉS A ANDORRA

El col·lapse a la carretera de França va afectar 115 vehicles

L’Arieja s’excusa en “un fenomen meteorològic excepcional” i en la falta d’equipaments

La carretera d'accés a França.Agències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lapse circulatori que es va viure la matinada de diumenge a dilluns a la carretera que uneix el Pas de la Casa amb l’Ospitalet encara porta cua. Un total de 115 vehicles es van veure afectats durant més de vuit hores en el caos que es va originar a la carretera d’accés a França arran d’un accident a la via. La principal queixa d’alguns dels afectats va ser la inexistència de cap tipus d’assistència per part de les autoritats franceses, tant regionals com nacionals, que no van reaccionar per evitar que la carretera es convertís en una ratera per a centenars de vehicles que tornaven d’Andorra després del cap de setmana final de les vacances de Carnaval.

Diversos mitjans de comunicació francesos recollien ahir les explicacions de la prefectura de l’Arieja respecte a l’incident que va bloquejar la carretera tota la matinada. “Aquesta situació s’explica per un fenomen meteorològic excepcional, la magnitud del qual no havia estat prevista pels serveis meteorològics i que combinava nevades importants, temperatures negatives i ràfegues violentes de vent”, va indicar la prefectura de l’Arieja 48 hores després del col·lapse viari, en declaracions al mitjà de comunicació local La gazette ariegéiose.

INTERVENCIÓ DE LA DIRSO

La prefectura també va especificar que la Direcció de rutes del sud-oest (Dirso), el servei públic encarregat de les autopistes i les carreteres nacionals d’aquesta part de França, va intervenir a la via “tan bon punt va poder fer-ho físicament per netejar la carretera en trams molt poc practicables, en particular a nivell de la cruïlla sud de l’RN-320”. També van assenyalar que tres màquines de neteja de neu es van activar des de les nou de la nit de diumenge fins a dos quarts de cinc de la matinada de dilluns als trams de carretera que van d’Albies a l’Ospitalet i al sector conegut com el “bloqueig de cua” del Pas de la Casa.

El mateix mitjà de comunicació explica que la gendarmeria nacional es va desplaçar al lloc dels fets tan bon punt van aparèixer les primeres dificultats de circulació, pels volts de les nou de la nit, i va registrar alguns danys materials lleus causats als vehicles que havien xocat a causa de la calçada relliscosa. “També es va poder veure que molts conductors no no tenien als vehicles equipaments d’hivern adaptats a les condicions meteorològiques”, va concretar la prefectura. “A més, com que era un cap de setmana de tornada de les vacances escolars a França, molts vehicles es van concentrar a la carretera a mig vespre sense equipaments especials, que són estrictament obligatoris en aquesta part de França a l’hivern”.

La prefectura de l’Arieja va activar el seu centre operatiu departamental (COD) quan passaven cinc minuts de dos quarts de sis de la matinada de dilluns. A l’Ospitalet i a Acs-dels-Tèrmes es van posar a disposició dues habitacions climatitzades per acollir persones encallades a la carretera. A la sala de l’Ospitalet es va atendre una persona tetraplègica i un nen epilèptic. “Cap altra persona va transmetre als serveis d’emergència la necessitat de suport en una de les dues sales”, van assenyalar des de la prefectura, que va afegir que “de la mateixa manera, les trucades d’emergència registrades aquella nit al servei d’incendis i salvament no van revelar cap ferit o angoixat no atès pels serveis d’emergència”.

La prefectura de l’Arieja va recordar l’obligatorietat de disposar d’equipament d’hivern a la zona de muntanya i va especificar que “es reforçaran els controls de la gendarmeria entre Acs-dels-Tèrmes i el Pas de la Case per evitar que els usuaris no equipats pugin a la carretera”.

Dur equipaments especials és obligatori per a tots els vehicles des del novembre del 2021 a les zones de muntanya de França, però fins ara les autoritats no poden multar qui no en dugui.

tracking