El PS acusa DA de fer la taula de l'avortament “per fer-nos callar”

Salazar diu que es va parlar de despenalització i de la CASS, però que no s’ha fet res

Judith Salazar i Maria Nazzaro ahir en roda de premsa.PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El PS va denunciar públicament ahir que la taula de treball que es va crear a favor de l’avortament “no ha servit per a res” i que des que el cap de Govern els va oferir reunir-se per parlar-ne “no s’ha fet res”. Així ho va explicar ahir la socialdemòcrata Judith Salazar acompanyada de Maria Nazzaro, relatant que durant tot aquest temps han mantingut “un perfil baix” sobre aquesta qüestió perquè el líder de l’executiu “ens va demanar lleialtat i discreció”. Salazar va deixar clar, però, que la lleialtat no ha sigut bidireccional i va denunciar que DA només els va proposar la creació de la taula per l’avortament “de cara a la galeria” i per “fer-nos callar”. La taula “no ha servit per absolutament res més que per tenir-nos callats un any”, va sentenciar.

El que inicialment es va plantejar en aquestes trobades –on eren presents el Govern i tots els grups parlamentaris a excepció de terceravia, que no hi va voler participar– és eliminar els dos articles del Codi Penal que fan referència a l’avortament i estudiar la possibilitat que entrés per la CASS, com a mínim en algun dels supòsits. Sempre, això sí, la interrupció de l’embaràs s’hauria de fer fora de territori andorrà. “No era el nostre plantejament, però ho vam acceptar perquè enteníem que era un avenç”, va exposar Salazar, que al mateix temps va reconèixer que “vist el resultat, podem dir que ens han aixecat la camisa”. “Hem de ser lleials amb la gent i amb el nostre plantejament i per això ens desentenem de la taula perquè ha sigut estèril”, va opinar Salazar. Nazzaro va afegir que des del PS “es vol garantir a les dones el dret a decidir sobre la seva reproducció” i sobre “quan, com i quants fills volen o no tenir”. Per això, de cara a les properes eleccions el PS portarà al programa l’avortament lliure.

La socialdemòcrata va indicar que només la primera trobada va ser convocada per Govern i que després sempre va ser el PS qui va demanar la reunió. “Vam acordar demanar un informe per estudiar la possibilitat de despenalitzar dins del Coprincipat i després vam saber que aquest informe ja estava fet d’abans”, va denunciar. La que serà la número 2 de la llista nacional va indicar que quan es va crear la taula “es va plantejar resoldre-ho aquesta legislatura”, però “no en sabem res”. L’última novetat que té el PS, segons va indicar la membre del partit vermell, és una reunió que Espot havia de mantenir amb el nunci al gener, però de la qual no tenen retorn. En el seu cas, es van reunir amb el Copríncep episcopal pels volts de Nadal i “li vaig treure el tema, però no en va voler parlar”, va explicar Salazar. En tot cas, “hem de tenir la valentia per defensar els drets de les dones sense demanar permís”, va deixar clar, tot recordant que hi ha mecanismes que permeten al Copríncep abstenir-se de signar una llei, com ha passat amb la modificació que permet el matrimoni igualitari.

ACCIÓ PORTARÀ LA DESPENALITZACIÓ AL PROGRAMA

El partit que lidera Judith Pallarés, Acció, portarà al seu programa electoral la despenalització de l’avortament, segons va anunciar la política massanenca a través de les xarxes socials. Acció, per tant, s’uneix al PS en aquesta qüestió, que tal com ahir va detallar Maria Nazzaro aposta per l’avortament lliure amb terminis. És a dir, respectant els tempos que permetin un avortament sense danyar la mare ni el fetus. La resta de partits encara no han anunciat públicament si afegiran la despenalització de l’avortament en els seus programes ni en quins supòsits. Cal recordar que Liberals, en les últimes eleccions, planteja fer un referèndum sobre la qüestió, però va acordar aparcar-ho quan van arribar a un acord amb DA per entrar al Govern de coalició.

tracking