REPORTATGE

Acords d'investidura

Liberals i acció podrien reeditar el Govern de coalició amb DA i CC si l’aritmètica parlamentària ho permet malgrat la recent divisió del partit.

Espot i López al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els acords –si en calen– que hi haurà després de les eleccions del 2A no els sap encara ningú perquè, evidentment, dependran de l’aritmètica parlamentària que sorgeixi de les urnes. Els pactes preelectorals, però, ja dibuixen un escenari a dues bandes. DA ha tancat acords amb Liberals en tres parròquies –Andorra la Vella, Sant Julià i Ordino– i amb Acció a Escaldes, mentre que el PS ha aconseguit un pacte global amb SDP, que inclou la llista nacional, i amb Agrupament Encampadà i X’Ordino a les llistes territorials de les respectives parròquies. Els acords territorials dels socialdemòcrates van generar força enrenou, especialment quan la candidata d’Agrupament Encampadà, Susagna Venable, va afirmar que el pacte no incloïa el suport a una hipotètica investidura de Pere López. El PS va afanyar-se a deixar clar en un comunicat conjunt que això no era així i que el pacte no només comportava el suport a la investidura en cas d’haver-n’hi, sinó que, a més a més, negava l’opció a un eventual suport al candidat de DA.

En el cas de Demòcrates, el suport a la investidura podria venir tant dels pactes territorials –amb els consellers que aconseguissin Acció i Liberals en les llistes conjuntes–, com dels que la llista de Pallarés i Cabanes puguin aconseguir amb la candidatura nacional. En el cas liberal, el compromís és clar. “El nostre acord és amb DA i tindran el nostre suport per assegurar l’estabilitat”, va afirmar Cabanes. El successor de Gallardo va explicar que “nosaltres vam prendre la decisió d’anar sols a la nacional i conjuntament amb DA a les territorials, però l’acord per a la investidura és global”. El que també inclou l’acord, segons van confirmar fonts de DA, és garantir, en cas de victòria, que els suplents de la capital i d’Ordino, que són liberals, entraran al Consell. Perquè això passi, un dels dos titulars hauria d’entrar de ministre.

Menys contundent és el pacte amb Acció. Segons va informar la formació de Judith Pallarés, l’acord amb DA inclou que els taronges els cedeixin un conseller en cas que el necessitin per fer grup parlamentari –és a dir, en el cas que guanyin dos escons– i així rebre el seu suport a la investidura d’Espot. Si Acció, però, no necessita aquest conseller, “nos-altres facilitarem la governabilitat com millor considerem en funció del resultat electoral”. No hi ha, segons el partit, cap altra clàusula que els obligui, per exemple, a no votar a favor del candidat d’una altra formació.

El que podria passar, segons quin sigui el resultat electoral, és que Liberals i Acció acabessin donant de nou suport al Govern d’Espot i que es reedités la coalició que ha governat els últims quatre anys. És a dir, malgrat l’escissió del partit liberal al juny que va deixar sense representació parlamentària el partit de Gallardo i que va acabar amb la creació d’Acció, capitanejada per Pallarés, ara els qui van ser membres d’un únic partit podrien tornar-se a ajuntar sota un mateix Govern. Aquesta possibilitat ajuntaria en el mateix executiu el vessant més progressista dels liberals, que ara representa Pallarés, i el més conservador, que lidera Cabanes.

Una opció que alguns consideren que és poc probable perquè no s’espera que Acció faci un gran resultat a les eleccions generals i perquè entenen que les ferides de l’escissió encara són massa recents. De moment, però, Cabanes no hi tanca la porta. “És d’hora, de moment el nostre pacte és només amb DA i a les territorials i encara no ens hem plantejat un escenari on també aparegui Acció”, va afirmar. “Nosaltres hem prioritzat el pacte amb DA, que és el que ha funcionat bé els últims quatre anys”, va remarcar. De la resta, en tot cas, se n’haurà de parlar el 3 d’abril.

tracking