SALUT

Oberts i arxivats quatre expedients per mal ús de la història clínica

El canvi legislatiu que intensifica els controls entrarà en vigor les properes setmanes

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha obert quatre expedients per un presumpte mal ús de la història clínica compartida que es va aprovar a final del novembre del 2017. Tots quatre han estat arxivats, segons dades facilitades per l’executiu. A final del 2019 ja es va notificar que Salut havia tancat dos dels quatre expedients oberts a professionals de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell sense interposar cap sanció als implicats. En concret, s’havien obert expedients a un metge, un auxiliar d’infermeria i dues administratives que se sospitava que havien accedit a l’historial clínic de pacients per motius aliens a la seva tasca professional. En tots quatre casos s’ha conclòs la investigació sense cap conseqüència per als implicats. Amb tot, els casos poden seguir sent investigats si els pacients afectats decideixen portar-ho per la via judicial.

L’entrada en funcionament de la història clínica compartida ha comportat alguns dubtes entre professionals i pacients per la por que es pugui utilitzar per consultar dades personals sense que hi hagi motius mèdics darrere. Per això es va decidir promoure una modificació de la llei amb la voluntat que hi hagués més control sobre aquestes dades. La modificació, que encara no ha entrat en vigor, pretén castigar amb més duresa qui comparteixi de manera il·legal les dades i la informació dels pacients. El canvi estableix un sistema de graduació de les infraccions que permet categoritzar de manera diferent els accessos indeguts en funció del tipus de dades a què s’ha tingut accés, si aquest accés ha estat voluntari o involuntari o si s’han cedit les dades.

HISTÒRIA CLÍNICA

-En vigor des del 2017

La història clínica compartida va entrar en funcionament a final del 2017 amb la voluntat de facilitar la feina dels metges i evitar duplicitat de proves.

-Dubtes per mal ús

Va generar dubtes a alguns professionals i pacients per la por que es consultessin dades sense un motiu mèdic.

-Més control

En breu entrarà en vigor la modificació de la llei per endurir el mal ús de l’eina.

tracking