x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Els liberals han demanat quatre ministeris per pactar amb DA

El partit de Cabanes vol les mateixes carteres que va aconseguir Gallardo la legislatura passada a canvi del suport a les territorials
Llistes

Llistes

Llistes

Actualitzada 11/02/2023 a les 11:04
Disposar de quatre ministeris. Aquesta és la demanda que van fer els liberals a Xavier Espot en cas de victòria electoral a canvi del suport a les llistes territorials. El partit que electoralment encapçala Josep Maria Cabanes vol el mateix tracte que se li va donar a Jordi Gallardo l’última legislatura. En aquella ocasió, el pacte va ser postelectoral i a canvi dels vots a la investidura d’Espot els liberals van aconseguir quatre llocs al consell de ministres. En aquell moment, Jordi Gallardo va obtenir la cartera de Presidència, Economia i Empresa; Judith Pallarés, la de Funció Pública; Víctor Filloy es va encarregar d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, i Verònica Canals, de Turisme.

Aquest és el pacte acordat per les dues parts, si bé la demanda dels liberals dependrà dels resultats electorals finals. Si els resultats dels liberals a la llista nacional són molt justos i cap de les dues llistes territorials en què els blaus tenen un titular –Andorra la Vella i Sant Julià– no aconsegueix la victòria, serà molt difícil justificar quatre ministeris per a l’equip de Cabanes encara que DA guanyi les eleccions.

A part de Sant Julià i Andorra la Vella, els liberals també seran presents a Ordino amb el primer suplent, que ocuparà Marc Galabert. En aquest cas, si hi hagués victòria taronja, Sandra Codina –titular de la llista ordinenca juntament amb Berna Coma– podria obtenir el ministeri d’Esports, de manera que Galabert ocuparia el seu lloc al Consell General i permetria als liberals assegurar-se com a mínim un parlamentari. Tant la parròquia ordinenca com la capital són territoris claus per a DA per tirar endavant el pacte. En el cas d’Ordino es vol apuntalar la victòria davant un eventual pacte entre el PS i l’entorn de Dolsa, i a Andorra la Vella l’objectiu és enfortir la candidatura per fer front al pacte PS-SDP.

No és clar encara, però, qui liderarà la llista a la capital. El partit vol que ho faci Conxita Marsol, que podria anar acompanyada de Jordi Cerqueda, però la mandatària prefereix ser un membre destacat de la llista nacional. D’aquest moviment dependrà, per tant, la confecció final dels primers noms que acompanyaran Xavier Espot. A Sant Julià, l’acord amb liberals també ha fet variar els plans a DA. Si res no canvia, Mas es mantindrà de número 1 i anirà acompanyada d’un membre liberal. A Encamp, Jordi Torres i Maria Martisella aniran acompa­nyats de l’exsocialdemòcrata Pere Marsenyach, que en cas de victòria taronja ocuparà el lloc de Torres al Consell.

ASTRIÉ I LÓPEZ SERAN ELS CÒNSOLS DE LA CAPITAL
David Astrié i Meritxell López seran cònsol major i menor, respectivament, quan Conxita Marsol renunciï al càrrec dilluns per presentar-se a les eleccions generals. Astrié és actualment cònsol menor i López consellera de Desenvolupament Estratègic i Comercial i de Projectes Participatius. En el comú celebrat ahir, el darrer de Marsol, la mandatària va aprofitar per agrair la confiança dels ciutadans, que li ha permès ser cònsol durant set anys. “Es fan coses més bé o més malament, però sempre perquè sigui millor per a la parròquia”, va apuntar, tot afirmant que “deixo Andorra la Vella en bones mans”. Marsol va fer un balanç molt positiu del mandat i va assegurar que “hem transformat Andorra la Vella”.
Veure’n més
77
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts