comicis generals

DA i L'A pacten excepte a Encamp i a Canillo

El partit de Cabanes tindrà un titular a la capital i un a Sant Julià, i suplents a les altres parròquies

Llistes parroquials

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Finalment hi haurà acord entre DA i L’A a les llistes territorials. Els dos partits fa setmanes que negocien i a principi de setmana el partit de Josep Maria Cabanes va donar oficialment per trencat el pacte. Fins dilluns, però, res és definitiu i un exemple n’és l’entesa que, com a mínim a hores d’ara, ha reeixit entre els dos partits que actualment estan governant –juntament amb Acció i CC–. El pacte dona dos titulars als liberals, un a Andorra la Vella, que molt probablement ocuparà Jordi Cerqueda, i l’altre a Sant Julià, on per part de DA probablement es mantingui Helena Mas. A la resta de parròquies els liberals ocuparan un dels llocs dels suplents, a excepció de Canillo i Encamp, on la formació blava s’ha compromès a no fer llista. És precisament en aquesta darrera parròquia on el pacte es va trencar inicialment perquè L’A demanava posar Sergi Alís com a número tres, fet que donaria un conseller general al partit de Cabanes en cas de victòria demòcrata perquè Jordi Torres aniria de ministre.

L’acord, que va ser validat dimecres a la nit per part de Liberals en una executiva d’urgència, inclou l’últim suplent a la Massana, on l’acord és conjuntament amb CC, i a Escaldes, on s’ha ofert a Liberals el número 4, i on el pacte és també amb Acció, partit sorgit després de la divisió de L’A. En aquest darrer cas, però, finalment no hi haurà representació liberal, ja que el partit no ha trobat cap candidat disposat a formar part de la llista. De fet, els membres del comitè liberal d’Escaldes es va abstenir en la votació que dimecres a la nit va validar el pacte. També altres membres del partit s’hi van oposar, entre els quals el que havia de ser candidat a Encamp, Sergi Alís, en considerar que després d’haver dit que no es pactava es donarà molt mala imatge amb el canvi d’opinió. Per contra, l’actual president liberal, Jordi Gallardo, va ser un dels grans defensors d’anar conjuntament amb els socis de Govern.

L’objectiu del pacte, per part de DA, és enfortir la candidatura a la capital per intentar fer front al pacte entre PS i SDP. No està tancat encara, però, qui liderarà la llista. Conxita Marsol propiciaria que l’acord amb L’A es consolidés i podria fer tàndem amb Jordi Cerqueda, però la mandatària comunal prefereix ser a la llista nacional. L’altre objectiu de l’entesa per DA és Ordino, on el partit taronja vol apuntalar la victòria i fer front a un possible pacte del PS amb Enric Dolsa.

RECOMANACIÓ PER MODIFICAR LA LLEI

La junta electoral recomana modificar la Llei electoral i del referèndum per tal que la paritat a les llistes electorals sigui real. Així ho demana Alexandra Terés en nom de la junta electoral després de respondre als dubtes plantejats per la secretària general del Govern, Ester Fenoll, sobre si les llistes territorials han de complir obligatòriament amb un mínim del 40% de representació de cada sexe, com sí que passa amb les llistes nacionals. El dubte sorgeix perquè la recent aprovada Llei d’igualtat diferencia, en el cas de les llistes territorials, entre titulars i suplents, i demana que en els dos casos es procuri la paritat. Això implicaria, en cas de ser obligatori, que els candidats sempre fossin un home i una dona. El criteri de la junta, però, és que la llei només demana que s’intenti aconseguir, sense crear una obligació. Amb tot, recomanen canviar la llei per aconseguir una “igualtat real”.

tracking