judici al tribunal de corts

La Fiscalia demana sis anys per a Claverol

David Claverol va admetre haver fet reintegraments que va destinar a ús personal i autoritzar factures per un valor de 23.000 euros

David Claverol, expresident de la Fundació Privada Tutelar.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri Fiscal demana sis anys de presó ferma per a l’expresident de la Fundació Privada Tutelar, David Claverol, que durant el mandat s’hauria apropiat de gairebé 23.000 euros de l’organització. El Tribunal de Corts va jutjar ahir els fets que la Fiscalia considera constitutius d’un delicte major continuat d’apropiació indeguda en el seu tipus qualificat –per la gravetat que suposa que s’apropiés de fons socials– d’un delicte d’estafa qualificada i d’un altre d’administració deslleial. En canvi, la defensa només hi veu l’últim tipus i demana que la pena no superi els quatre mesos de presó condicional.

Durant la vista oral, Claverol va admetre haver efectuat fins a set reintegraments dels comptes bancaris de la fundació per un valor total de 20.700 euros que va destinar a usos personals. A més, va autoritzar el cobrament d’una factura per treballs que havia efectuat i que considerava que excedien les seves funcions de presidència, tot i no tenir el permís del patronat. La fundació el va denunciar l’agost del 2019, quan va detectar irregularitats als comptes bancaris.

Claverol era secretari de la fundació quan l’aleshores president va considerar que es “mereixia” el seu càrrec per la dedicació que hi destinava. “No era just que jo fos el president quan era ell qui donava la cara”, va declarar, explicant que “mai havia vist ningú que fes tant per la fundació”. Així, el juliol del 2019 va ser designat president amb la conformitat de tot el patronat.

Ara bé, amb els poders que ostentava primer com a secretari i després com a president es va dedicar a embutxacar-se diners. El primer reintegrament data del 31 de maig i fins a l’agost en va fer sis més. Acudia a les entitats bancàries i treia sumes de 3.000 euros, arribant a quedar-se un total de 20.700 euros que va destinar a despeses personals. “Va ser un error per part meva”, va admetre en seu judicial, argumentant que “estava en una situació complicada i me’n penedeixo”.

Però això no és tot. Claverol també va autoritzar el cobrament d’una factura de 2.550 euros. Segons va argumentar, “estava passant moltes hores en una feina que no era la meva. Pensava que una feina fora de les meves tasques s’havia de pagar”. En concret, va explicar que havia destinat molt temps personal a la cerca d’un nou local per a la fundació i que havia mantingut diverses reunions amb industrials. En aquest sentit, va assegurar que “vaig indicar a la reunió del patronat que m’estava traient unes hores extres que hauria de cobrar”. Ara bé, des del patronat es va reiterar que mai es va comentar el pagament i, molt menys, autoritzar. “Mai va demanar que se li pagués. L’hauria engegat. A mi aquestes coses no se’m demanen”, va sentenciar l’antic president.

L’alarma va saltar quan l’administradora va rebre una trucada de l’entitat bancària, que havia denegat el cobrament d’un projecte de disseny web que Claverol havia autoritzat. Va ser aleshores quan es van constatar moviments irregulars i es va traslladar al patronat, que va denunciar Claverol l’agost del 2019.

La seva defensa va admetre que els successius reintegraments suposen un comportament antijurídic. Ara bé, no hi veu apropiació indeguda perquè no es va trastocar el destí d’un dipòsit previ, ni estafa, perquè no hi va haver engany. En canvi, admet que hi hauria hagut un delicte d’administració deslleial. Pel que fa al cobrament de la factura de 2.550 euros, tampoc hi veu engany. De fet, va al·legar que tot i pensar que tenia dret a cobrar aquestes hores extres Claverol va tornar tots els diners.

FETS DESTACATS

President

El juliol del 2019 és designat president, per la seva dedicació a la Fundació Privada Tutelar.

Autoritza la factura

Autoritza el pagament d’una factura de 2.550 euros que considera que ha de cobrar perquè està dedicant hores extres a tasques per buscar un local nou per a la fundació i per reunir-se amb industrials.

Reintegraments

De maig a agost va fer set reintegraments per un valor total de 20.700 euros que va destinar a despeses personals.

tracking