rEPORTATGE

Portuguesos per Andorra

La televisió pública de Portugal emet un programa sobre lusitans que viuen al Principat.

Una usuària visionant el programa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rui Beja, Patrícia Bragança i Nuno de Passos són els protagonistes del programa Portugueses pelo Mundo especial Andorra, emès per la cadena pública Ràdio i Televisió de Portugal (RTP). Durant els 30 minuts que dura el reportatge tots tres narren com van arribar al Principat i, mentrestant, recorren algun dels indrets més emblemàtics i turístics.

La primera història és la de Rui Beja, de 28 anys i nascut a Vila das Aves. És empresari, futbolista de l’FC Santa Coloma i va arribar fa quatre anys. “El que més em va costar va ser el fred i l’altitud. El primer hivern va ser dur”, explica, i mentre detalla com va ha canviat ara la seva vida fa un tour pel mirador del Roc del Quer, l’estàtua de Salvador Dalí i El Português, una carnisseria nacional.

L’advocada Patrícia Bragança, de 44 anys, és la segona protagonista. Amb la neu de la Massana de fons, explica el viatge a Andorra quan tenia dos anys i com la seva família sempre recorda que en aquella època no hi havia tants portuguesos. Actualment n’hi ha uns 8.000. “Era un lloc tranquil i em permetia tenir una infància feliç, rodejada de natura”, assegura. Al documental s’encarrega d’ensenyar el pont de Lisboa, que homenatja els portuguesos que van perdre la vida en la construcció del túnel de les Dos Valires, i també té una trobada amb la cònsol major de la Massana, Olga Molné, que reconeix la importància de la comunitat lusitana per al país.

El documental tanca amb les vivències de Nuno de Passos, un empresari del sector del transport nascut a Vila Praia. Va venir a Andorra amb 21 anys, era forner i “volia un futur millor”. Als 63 anys, assegura orgullós que l’ha trobat, i per això se sent andorrà i portuguès a parts iguals, perquè el Principat va ser el lloc que el va ajudar i el va veure créixer.

tracking