subcontractes

Més controls a les obres per detectar abusos als operaris

L’executiu afirma que la intenció és detectar el focus on s’estigui produint una possible vulneració
dels drets laborals

Uns treballadors en unes obres per aixecar un edifici.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’Inspecció de Treball, juntament amb Immigració i la policia, han anunciat que estan en marxa accions conjuntes que permetin verificar que s’està respectant la legislació andorrana en matèria laboral i que les condicions de treball i de seguretat es compleixen.

El comunicat coincideix amb les informacions que una empresa en concret està en el punt de mira per les vexacions a què són sotmesos els seus obrers, fins al punt que molts tornarien al Perú si es poguessin costejar el preu del bitllet d’avió. Els frenen els diners i també que la situació al seu país és ara molt convulsa, tot i que desitgen que s’acabin els contractes. Contràriament al que se suposa, l’empresa té el domicili social a Andorra, encara que el propietari és un gallec que va estar molts anys al Perú en el sector de la construcció i allà té una societat que és la que s’encarrega de captar els treballadors.

La resta d’empreses que operen sota el paraigua dels treballadors desplaçats compleixen el que van pactar al país d’origen. Tot i que no hi ha cap denúncia concreta, segons el comunicat, l’executiu assegura que hi ha diversos expedients que “es troben en fase reservada” gràcies a les inspeccions que es fan d’ofici. A més, Treball ha pres declaració a diversos treballadors, ja sigui amb autorització de residència i treball, “ja sigui d’empreses amb autorització d’immigració temporal per a treballadors d’empreses estrangeres”. El Diari té constància que s’ha actuat a les mateixes obres verificant que es compleixen les mesures de seguretat en el treball i que també s’han fet entrevistes individuals a aquests obrers i s’han fet controls als seus allotjaments, situació que les empreses consideren que no els correspon, ja que no es poden fer càrrec de la cura que es té en cada domicili.

En tots cas, l’empresa conflictiva –per dir-ho d’alguna manera– té actualment 13 empleats en un hotel a la Seu d’Urgell i difícilment es podrà comprovar si la seva situació és digna. Es queixen bàsicament del tracte humiliant i la falta de respecte. A alguns se’ls han intentat recuperar els diners d’una hospitalització a canvi d’hores treballades. Quan algú planta cara al cap o al seu encarregat i amenaça de denunciar l’envien de tornada cap a Lima per evitar problemes amb les autoritats andorranes. Les empreses que també capten paletes del Perú es queixen que se’ls posa en el mateix sac i que poden acabar totes perjudicades, fins i tot les que actuen correctament.

El Govern afirma que s’està treballant per comptabilitzar el nombre i la identitat de les empreses que han sol·licitat una autorització d’immigració temporal per a treballadors d’empreses estrangeres “per tal de detectar els focus on s’estigui produint una possible vulneració dels drets laborals”.

El personal d’aquesta empresa quasi no es parla. Hi ha molta desconfiança perquè el contingut de reunions que han tingut entre ells per analitzar la situació ha arribat a l’empresa, i tenen la certesa que algú passa la informació a canvi d’una compensació. “Saben tot el que parlem”, revela un obrer, que admet que tots tenen por de denunciar.

LES CONDICIONS HAN DE SER LES MATEIXES QUE LES DEL MERCAT LABORAL ANDORRÀ

Tal com estipula el recentment aprovat Reglament del servei d’Immigració, s’està fent seguiment de les sol·licituds d’autorització d’immigració dels treballadors desplaçats d’empreses estrangeres per compte d’empreses andorranes, perquè els contractes d’aquests treballadors tinguin les mateixes condicions laborals que els dels empleats nouvinguts al país per treballar per a empreses andorranes. De fet, aquests dies Immigració ha anat contactant amb empresaris que contracten paletes peruans per fer precisions sobre els contractes que poden ser solucionades. La problemàtica, segons fonts del sector, no es tant el que es diu en un document escrit, sinó com s’actua després, i si el que que es plasma en aquell document es compleix. L’empresa sospitosa d’incompliments obliga a treballar 48 hores, sis dies a la setmana. Els 1.800 euros que es van pactar al país d’origen es van reduir a 1.300 abans de volar i van quedar en poc més de 900 euros mensuals a Andorra. Només es cobren les hores treballades: 48 setmanals. Es queixen que no han pogut estalviar.

tracking