reclamava 6.000 euros al propietari

El TS nega la comissió a una immobiliària

L’empresa reclama cobrar per la mediació d’una venda que finalment no es va produir

Una imatge on apareixen edificis d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La persona o empresa que exerceix com a mediadora en una operació de compravenda no té dret a cobrar la comissió pactada si finalment no s’acaba formalitzant l’operació. Així es desprèn d’una sentència de la sala civil del Tribunal Superior de Justícia, que considera que una immobiliària del país que va actuar com a mediadora, posant en contacte el propietari d’un immoble amb un comprador interessat, no té dret a cobrar la comissió pactada en tant que la compravenda finalment no es va formalitzar.

La societat va presentar una demanda contra el propietari d’un immoble amb qui es va comprometre per contracte verbal de mediació immobiliària. Tot i que la venda finalment no es va produir, l’empresa va sol·licitar el pagament de 6.000 euros, la meitat de la comissió que li hauria correspost en cas que s’hagués dut a terme la compravenda del pis. Ara bé, la batlle d’instància va desestimar íntegrament la demanda.

Davant aquesta resposta, la immobiliària va presentar un recurs d’apel·lació davant el Tribunal Superior, al·legant que havia complert la seva activitat mediadora i l’encàrrec que se li havia fet. D’una banda, va realitzar una activitat dirigida a obtenir un comprador pel pis i, de l’altra, va trobar una persona interessada en la compra de l’immoble, sense perjudici que la venda no s’hagués produït a causa de la “decisió unilateral i capritxosa del venedor”.

Ara bé, el Superior argumenta que la contraprestació de la persona mediadora “es troba sotmesa a la condició suspensiva de la celebració del contracte”. D’altra banda, apunta que el mediador té dret a una retribució íntegra de la comissió pactada si la seva gestió resulta decisiva o determinant per a la bona fi de l’encàrrec realitzat. Per tant, el cobrament de la mediació requereix que, abans, s’hagi materialitzat el contracte de compravenda. I, per tant, per rebre la comissió hauria fet falta que la venda de la unitat immobiliària s’hagués efectuat. De fet, el TS considera que la immobiliària és conscient d’aquest fet, ja que reclama la meitat de la comissió. Així mateix, justifica que el motiu pel qual no es va efectuar la venda és insignificant, ja que el que reclama és una comissió i no una indemnització pels danys i perjudicis derivats, com ara diners o temps invertits.

CLAUS

1 Es formalitza un contracte verbal

La immobiliària i el propietari del pis van formalitzar un contracte verbal de mediació . L’empresa havia de trobar un comprador per a l’immoble.

2 La immobiliària vol cobrar la comissió

La immobiliària reclama la meitat de la comissió pactada, 6.000 euros, en considerar que havia complert la seva tasca, tot i que la venda no es produir.

3 No ha de cobrar perquè no es va fer la venda

El TS argumenta que el cobrament de la comissió està supeditada que la venda s’efectuï, essent indiferent el motiu pel qual no es va fer la venda.

tracking