x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Política

L'A debatrà en un congrés anar en solitari

Un sector important del partit es posiciona obertament en contra de pactar amb DA
Josep Maria Cabanes i Jordi Gallardo.

Josep Maria Cabanes i Jordi Gallardo.

Josep Maria Cabanes i Jordi Gallardo.

Liberals
Actualitzada 03/02/2023 a les 12:09
El pacte entre DA i L’A sembla estar cada vegada més lluny. El partit de Josep Maria Cabanes ha convocat un congrés el 12 de febrer en el qual es debatrà si finalment va sol tant a la nacional com a totes les parròquies. Un sector molt important del partit es posiciona ja obertament en contra de pactar amb DA i presentarà la proposta la setmana vinent per tal de deixar les negociacions. El motiu principal que ho ha fet esclatar tot és el candidat que els liberals han presentat per Encamp, l’expolicia Sergi Alís, i que els demòcrates es neguen rotundament a incorporar a la llista com a primer suplent. La decisió de trencar no està encara presa, però segons fonts dels liberals és molt probable que la decisió del congrés sigui deixar de parlar amb DA i preparar candidatures en solitari.

Els liberals no són els únics que preparen les llistes. També DA segueix treballant al marge de les converses de possibles pactes i ja es coneixen diversos dels noms que representaran el partit les properes eleccions. Ara per ara semblen ja segurs Guillem Casal i Jordi Jordana a Canillo, Helena Mas i Joan León a Sant Julià, Carles Naudi i David Montané seran el tàndem a la Massana amb CC, i les actuals conselleres generals Berna Coma i Sandra Codina repetiran a Ordino.

Queden en dubte encara els candidats a Andorra la Vella en espera, precisament, de si és possible fer un pacte amb L’A amb l’objectiu de fer front a l’acord entre el PS i SDP. L’aposta demòcrata és Ester Vilarrubla. A Escaldes, el pacte amb Acció està molt avançat tot i que el candidat demòcrata encara no està tancat. Una opció és Trini Marín. En tot cas, sigui quin sigui el nom demòcrata, anirà acompanyat de Marc Magallón. A Encamp és on hi ha la dificultat més gran per tancar un pacte amb els liberals. Els taronges no veuen clar estendre l’acord en aquesta parròquia i tampoc no veuen amb bons ulls el candidat liberal. La seva aposta és repetir amb Jordi Torres i Maria Martisella.

MIRÓ, A LA CAPITAL
On encara hi ha molts dubtes és a les files socialdemòcrates. Fins ara el partit de Pere López s’ha centrat a tancar l’acord amb SDP. A partir d’aquí, les dues formacions han de fer les seves propostes i arribar a consensos. Els líders de l’acord progressista tenen clar que on pot fer més mal el pacte és a la capital. També és el territori on l’equip de Jaume Bartumeu té més pes i, per tant, on serà més important el candidat. Per part del PS, l’escollit és Quim Miró, que ja va guanyar la territorial en els últims comicis de la mà de Sílvia Ferrer sota el paraigua de d’Acord –la coalició que van fer PS i L’A a les territorials–. El nom de SDP encara no ha transcendit.


El pacte progressista també ha decidit el tàndem a Encamp. Seran Marta Pujol per part del PS i Aaron Comella per SDP. A Sant Julià compten amb Gerard Alís i falta per definir si SDP proposa algun nom. La parròquia més complicada després de la marxa de Rosa Gili és Escaldes, on encara no tindrien cap candidat disposat a lluitar la territorial. Jordi Font no vol anar-hi i l’exmembre d’SDP David Pérez també ho ha rebutjat. Tampoc a Ordino estan clars els candidats. Anteriorment el PS ha comptat amb noms com Víctor Iriarte o Maria de la O Soto, però no ha transcendit si podrien tornar a estar en una llista. El que no es veu clar és l’acord que inicialment havia sonat amb Enric Dolsa.

 
VELA I SALAZAR REPETIRAN A LA LLISTA NACIONAL
Els partits també s’estan movent per confeccionar les llistes nacionals. De moment, en la majoria de formacions no han transcendit gaires més noms que el del candidat. En el cas del PS acompanyaran molt probablement Pere López, Susanna Vela i Judith Salazar, tot i que encara no s’ha definit en quin número de la llista. Entre els primers noms, és a dir, entre els que compten que seran escollits, també hi hauran de constar membres de SDP, malgrat que encara no han transcendit noms.
En el cas de DA, els primers noms de la llista, darrere de Xavier Espot, seran, si no hi ha canvis, Conxita Marsol, Carles Enseñat i Raül Ferré com a representació de CC. Per part dels liberals, no han transcendit més noms que el del candidat, Josep Maria Cabanes. Tampoc ho han fet els seus excompanys, ara a Acció, que presentaran Judith Pallarés com a candidata. S’espera que hi hagi almenys set llistes nacionals tot i que tampoc han transcendit més noms que el primer en el cas de Concòrdia, Andorra Endavant i terceravia, que no té clar ni si Pintat repetirà.
  • #22 Felip
    (04/02/23 10:52)

    Per fi ni votarem en blanc a casa Aaron si vas Tu representant a sdp amb el ps els nostres vots son per tu. A les comunals no et vam votar, perquè el pacte amb agrupament no el vam entendre. Esquerra i socialisme junt si. El Felip et votarà Aaron. La dona els fills els cunyats i els nevots. Felicitats per aquesta suma per el país 

    Respondre
  • #21 Santiago
    (03/02/23 23:05)

    Ps en coalició AMb ps en encamp per fi. Amb el Aaron tots els de casa os votem i tota la campanya que calgui 

    Respondre
  • #20 Marc
    (03/02/23 23:04)

    Aaron tens els 5 vots de casa i els tres dels meus nevots. Ps+sdp encamp gassssss

    Respondre
  • #19 Sonia
    (03/02/23 22:23)

    Ps i sdp Encamp a la Marta no la conec, però el Aaron si. Els 7 vots si aneu junts son vostres i faig campanya per vosaltres per fi dos partits on la ideologia es la mateixa a encamp junts

    Respondre
  • #18 Sofia
    (03/02/23 22:20)

    Lliberals a encamp tindrien que fer coalició amb els agrupats encampedans. Ideològicament son el tàndem perfecte. El sergi i el mas Joan la petarien fijo.

    Respondre
  • #17 Ni de broma
    (03/02/23 22:11)

    Aquest senyor Liberal, no fem riure, jo li recomanaria que es cultoritzi una mica, o millor que plegui i deixi de fer el ridícul

    Respondre
  • #16 Marieta
    (03/02/23 15:59)

    No aneu amb la Vilarrubla a Andorra la Vella. Seria catastròfic.

    Respondre
  • #15 Maria
    (03/02/23 15:52)

    Por el interés te quiero Andrés!!! No voteu Liberals ni DA .

    Respondre
  • #14 Gerardo
    (03/02/23 15:40)

    jajaja per lliure diuen... ostia tremenda que es fotran...

    Respondre
  • #13 Al.lucino
    (03/02/23 12:45)

    toni va dir..
    Algú s'imagina per un instant algú com el Cabanes de Cap de Govern, que en realitat és al que es presenta... no fotem! Ens hem tornat bojos!

    Respondre
Veure’n més
22
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts