x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
salut

El sindicat sanitari considera que es cronifica el col·lapse a urgències

La branca sindical de l’USdA afirma que molt sovint els pacients han d’esperar tres o quatre hores, “i fins i tot set”, per ser atesos
El servei d'urgències de l'hospital registra molt sovint esperes molt llargues dels pacients.

El servei d'urgències de l'hospital registra molt sovint esperes molt llargues dels pacients.

El servei d'urgències de l'hospital registra molt sovint esperes molt llargues dels pacients.

Fernando Galindo
Actualitzada 03/02/2023 a les 11:09
Les llargues esperes de pacients per ser atesos al servei d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell s’han convertit ja en un problema que arrossega el centre des de fa temps i que s’agreuja especialment durant la temporada d’hivern, època en què s’incrementen els usuaris pel major volum de turistes i també per una major afluència de pacients crònics. Aquesta és la situació que ha tornat a denunciar la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), que s’ha constituït recentment, i davant de la qual es reclama que es posin en marxa les solucions perquè, d’una vegada per totes, s’acabi amb aquesta problemàtica.

El cert és que, durant aquests últims dies, hi ha hagut usuaris que han estat esperant tres o quatre hores fins que han rebut atenció mèdica, i en algunes ocasions “de manera puntual” per a algunes persones el temps d’espera s’ha allargat fins a set hores, van recalcar les mateixes fonts. Això és degut sobretot al fet que, quan es produeixen situacions d’emergència fora de l’hospital a les quals s’ha de fer front a través del servei urgent mèdic (SUM), la plantilla d’urgències queda molt reduïda, fins i tot a la meitat. “Quan hi ha aquestes actuacions a l’exterior de l’hospital és quan es produeix el col·lapse, fet que demostra que els recursos actuals no són suficients, tot i que hi hagi hagut un reforç”, van explicar des de la branca sindical, segons els quals habitualment a l’hivern es contracta un metge més i una infermera. La mateixa direcció està d’acord que cal deslligar urgències del SUM i en aquest sentit no descarta que això pugui ser una realitat a partir del juliol vinent. A més, el mateix ministre de Salut, Albert Font, va parlar de la necessitat de donar més pes a l’atenció primària per poder descarregar de feina el servei d’urgències de l’hospital.

De moment, alguns pacients, els que es considera que estan en un estat menys greu segons el sistema de triatge que funciona tant en aquest com en serveis similars, han de passar molt de temps a la sala fins que el metge els atén, una sala que a més s’ha quedat petita i que ja no té suficient capacitat per acollir la important quantitat d’usuaris que s’hi apleguen en determinats moments. Disposar d’un espai més ampli “i còmode per als pacients” hauria de ser un altre dels objectius de l’hospital, “perquè és un problema de país”, segons explica el mateix portaveu sindical, però fins ara no ha estat possible “tot i que s’ha parlat d’una possible ampliació sobre el túnel que no ha tirat endavant”.

La nova branca sanitària de l’USdA considera que acabar amb el col·lapse que sovint pateix el servei d’urgències hauria de ser la principal problemàtica que l’actual direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) hauria de solucionar “perquè el més important per a nosaltres és que els pacients rebin una bona atenció”. En aquest sentit, troben que la plantilla fixa amb la qual compta el servei és “insuficient” per fer front a l’elevat volum de treball existent.

Per parlar d’aquest problema i d’altres qüestions, representants de la nova branca sanitària van demanar reunions amb el titular de Salut i amb la direcció de l’hospital, tot i que de moment només hi ha hagut una trobada amb el primer. En aquest sentit, els membres del sindicat es queixen que la direcció assistencial no els hagi volgut rebre fins ara. La intenció de la branca sanitària, segons els integrants, és exposar a la direcció de l’hospital “els nostres neguits sobre les mancances estructurals” de l’hospital tot i que també reclamen, de moment en segon terme, una millora salarial, ja que creuen que els salaris del personal sanitari s’han quedat obsolets en relació amb el cost de la vida.

CLAUS

1. Una situació que es repeteix cada hivern
El servei d’urgències de l’hospital es col·lapsa sovint a l’hivern a conseqüència de l’augment de turistes i malalts crònics de la tercera edat.


2. La branca sanitària vol més recursos

La branca sanitària de l’USdA, de recent creació, creu que cal acabar amb aquest problema estructural i, a més, retribuir millor el personal sanitari.

3. Necessitat de deslligar el SUM del servei
La solució passa, segons la direcció del centre i el sindicat, per deslligar urgències del SUM, una cosa que es podria fer a partir del juliol.
Etiquetes
Veure’n més
39
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts