x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
salut

Govern i farmàcies alerten d'una crisi per l'escassetat d'antibiòtics

Salut assegura que s’han fet les “gestions prèvies necessàries” amb Espanya i França perquè no trenquin l’exportació de fàrmacs
Un calaix amb medicaments.

Un calaix amb medicaments.

Un calaix amb medicaments.

Fernando Galindo
Factura d'una farmàcia on es contempla la falta de fàrmacs.

Factura d'una farmàcia on es contempla la falta de fàrmacs.

Factura d'una farmàcia on es contempla la falta de fàrmacs.

Fernando Galindo
Actualitzada 02/02/2023 a les 11:07
L’escassetat d’antibiòtics és una qüestió que afecta Europa des de fa mesos i el Principat està patint les seves conseqüències. El ministeri de Salut i el sector farmacèutic adverteixen de dificultats en el proveïment de medicaments –els que més preocupen, els antibiòtics–, situació que els ha portat a adoptar mesures extraordinàries per assegurar les cadenes de subministrament i garantir als pacients l’accés als seus tractaments mèdics.

Alguns dels antibiòtics que actualment són difícils de trobar al mercat són la penicil·lina, la cefuroxima –que s’utilitza per al tractament d’infeccions com la bronquitis, la pneumònia o les malalties de transmissió sexual– i l’azitromicina –que també es fa servir per tractar infeccions bacterianes–. Ara bé, el que ha fet saltar les alarmes és el desabastiment de tractaments pediàtrics d’amoxicil·lina, que està obligant les farmàcies a partir per la meitat les pastilles per a adults i convertir-les en medicació infantil. Sempre, amb la supervisió del metge que ha receptat el medicament. “Quan no tenim algun fàrmac demanem al metge que el canviï i normalment el substitueix per algun d’una altra marca o per un de genèric”, aclareixen els professionals de la farmàcia Edelweiss, situada a la capital.

Al marge dels antibiòtics, la qüestió del subministrament s’estén a altres medicaments. Des de les farmàcies afirmen que s’estan trobant amb dificultats per trobar analgèsics com el naproxèn o l’Efferalgan; tampoc estan rebent laxants i fàrmacs destinats al tractament de refredats i de la tos. No obstant això, asseguren que gairebé sempre acaben trobant una manera de substituir-los. “El bo que tenim és que com que nosaltres ens proveïm d’Espanya i de França el que no trobem en un país ho trobem a l’altre”, diuen des de la farmàcia Tristaina, a Andorra la Vella. El que també significa, però, que com que el país no té producció pròpia, quan algun d’aquests països pateix una situació com l’actual Andorra va al darrere. “No pot venir algú i demanar tres caixes d’un medicament, perquè si no qui ve darrere es quedaria sense. Per això demanem que se n’emportin només una”, expliquen de la farmàcia dels Escalls.

PACTES PREVIS
Entre els detonants d’aquesta crisi sanitària, els experts apunten la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i les altes taxes d’inflació, que situen el Principat amb un problema de subministrament de medicaments sense precedents. Davant aquest panorama, Helena Mas, secretària d’Estat de Salut, afirma al Diari “que es van fer les gestions oportunes perquè Espanya i França no trenquessin l’exportació”, que acostuma a passar quan hi ha trencament d’estoc. Així, diu que “estem en una situació similar a Europa”, i afegeix que “som relativament afortunats perquè ens proveïm de dos països”.


Tant el ministeri de Salut com el sector farmacèutic coincideixen que l’escassetat de medicaments també s’ha vist agreujada per l’augment de les infeccions respiratòries típiques de l’hivern, que han provocat un augment de la demanda i han tensat de la capacitat de producció del sector.

 
EUROPA DEMANA MESURES URGENTS
Molts països europeus estan enfrontant problemes de subministrament d’alguns medicaments. A França falta amoxicil·lina infantil, al Regne Unit penicil·lina i a Alemanya, un dels països més afectats, hi ha escassetat d’ibuprofèn, paracetamol i xarop infantil. Donada la situació, els facultatius alemanys han demanat al govern que intervingui per donar-los una solució: “Necessitem regulacions extraordinàries i mesures immediates com les que es van adoptar al principi de la pandèmia de covid.”
Etiquetes
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts