Col·loqui

Espot anuncia que la UE adaptarà la lliure circulació de persones a Andorra

El cap de Govern ha ofert la conferència 'Homologació, obertura i oportunitats' al fòrum Barcelona Tribuna

Espot durant el seu discurs al fòrum Barcelona TribunaGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ha anunciat que el text de negociació entre el Principat i la Unió Europea per assolir un acord d’associació, tindrà una adaptació sobre la lliure circulació i establiment de persones: "A Andorra hi ha una vinculació directaentre residència i activitat econòmica, i la cohesió social del nostre país està estretament relacionada amb el manteniment d’aquest vincle".Així, el cap de Govern ho ha dit durant la conferència queha ofert avui 'Homologació, obertura i oportunitats' al fòrum Barcelona Tribuna, en un acte que ha estat presentat pel President de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Miquel Roca Junyent, qui l'ha organitzat, segons informa l'executiu en un comunicat.

En aquest sentit, Espot ha deixat clar que aconseguir aquest encaix amb la Unió Europea servirà també perquè el Principat assumeixi un "rol de lideratge en el seu entorn, per explorar sinergies amb les comarques catalanes veïnes i amb els departaments francesos fronterers: Andorra pot ser un motor de la regió dels Pirineus".

Per altra banda, el cap de Govern ha començat la seva conferència relatant el context històric del Principat vinculat a les reformes econòmiques, segons destaca l'executiu en un comunicat. Així, ha apuntat que després de la transformació política que va viure el país amb l’aprovació de la constitució, va arribarel 2005 i amb Albert Pintat com a cap de Govern, l’impuls per afrontar "un canvi profund del model econòmic".

Espot ha remarcat el primer pas que es va produir cap a la cooperació en matèria fiscal, a més de l’aixecament total del secret bancari, els convenis de no doble imposició, la posada en marxa de figures homologables amb tipus moderats o l’entrada al Fons Monetari Internacional. En aquesta línia ha dit que "el model d’èxit que els vinc a explicar, que ens permet ser la segona economia d’Europa que més va créixer el 2022, no és mèrit exclusiu d’aquest Govern, és fruit d’un esforç col·lectiu de quatre governs de signe polític diferent".En aquest sentit, ha prosseguit amb el procés d’obertura econòmica explicant que "va arribar també la diversificació del país: l’oferta hotelera, de restauració i d’oci mñes robusta; el sector financer, que ha patit un canvi de paradigma profund i que continua sent un pilar sòlid de la nostra economia".

Així mateix, el líder de l'executiu no ha deixat de referir-se a la situació actual: "Andorra viu un procés de gentrificació, que es tradueix en dificultats per accedir a l’habitatge i en un augment del cost de vida". En aquest punt, Govern destaca que Espot ha exposat les polítiques dutes a terme per l’Executiu per "revaloritzar salaris, contenir l’augment del preu de l’habitatge i no repercutir en el consumidor l’augment del cost de l’energia".

A més, Espot ha remarcat queAndorra va tancar el 2022 amb un superàvit pressupostari important i que les emissions internacionals de deute s’han col·locat als mercats per un valor de 1.175 milions d’euros, el 85% dels quals en bons verds, socials i sostenibles.

En finalitzar l’acte, el cap de Govern ha participat en un col·loqui amb els assistents moderat pel periodista de la Vanguardia Enric Sierra. Entre els convidats hi havia també el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

tracking