x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
balanç del 2022

Els banders obren el doble d'atestats per infraccions de caça

El cos en va tramitar 21 el 2022 i l’augment es produeix en irregularitats de tipus lleu
Agents dels banders durant un control.

Agents dels banders durant un control.

Agents dels banders durant un control.

ARXIU
Actualitzada 02/02/2023 a les 12:01
Els banders han fregat el miler de controls relacionats amb l’activitat cinegètica durant el 2022. Són més dels realitzats l’any anterior i s’explica per l’augment de les peces permeses en els diferents plans de caça (isard, mufló, cabirol) i d’espècies de caça regulables (porc senglar). Fruit dels controls s’han obert 21 atestats per infraccions, el doble respecte del 2021 (van ser 10) i, segons va indicar el Govern, “els atestats en aquesta matèria s’han vist augmentats per infraccions lleus, com no retornar les anelles en el període establert”. Per contrarestar-ho, des de l’executiu van apuntar que s’ha “intensificat” la comunicació amb la Federació de Caça “per divulgar, informar i prevenir possibles infraccions”.

En canvi, els atestats relacionats amb la pesca han anat a la baixa. Els agents van fer 644 controls que han derivat en set constatacions d’infracció. La davallada s’atribueix “a la prevenció realitzada en els llocs més conflictius, principalment vedats intensius de pesca”. En tots el casos els afectats van acceptar la sanció imposada, amb la qual cosa se’ls va reduir l’import en un 40%.

MÉS INFRACCIONS
Les infraccions relacionades amb la tinença de gossos de raça perillosa també han anat a l’alça. Se n’han obert 48 (l’any passat van ser 34) i la major part estan relacionades amb incompliments a l’obligatorietat que l’animal dugui morrió o vagi lligat. En la meitat dels casos els infractors van acceptar la sanció i van obtenir, a canvi, una rebaixa.


Els banders també duen a terme el control dels vehicles motoritzats al medi natural a Sant Julià, després de signar un conveni amb el comú. Fruit d’aquestes vigilàncies (se’n han fet 67), s’han constatat quatre infraccions.


En total, el cos ha realitzat 1.711 actuacions i ha rebut prop de 2.800 trucades ciutadanes, constatant que “la població cada vegada té més coneixement i consciència de la tasca que desenvolupa el cos”.

 
SALTAR-SE LA PROHIBICIÓ D'ENCENDRE FOC
Els banders també han actuat per incompliments del reglament de les enceses de foc, una qüestió especialment sensible l’any passat a conseqüència de les elevades temperatures de l’estiu i el consegüent augment del risc d’incendi. En total, els agents van registrar 14 denúncies i, segons va indicar l’executiu, “totes les infraccions es van cometre en terrenys particulars o comunals” –no n’hi va haver cap en berenadors, que es clausuren quan el perill d’incendi forestal és elevat– i dues van requerir la intervenció del cos de bombers.
Els motius de la infracció van ser, segons van afegir, o bé que no s’havia fet la comunicació d’encesa corresponent, o que s’havia encès el foc en dies o durant hores en què no estaven permesos o que s’havien cremat residus prohibits.
Etiquetes
  • #1 Els banders son amics
    (02/02/23 18:28)

    Els banders son amics de la muntanya, i dels que la freqüentem, és un plaer trobar-se'ls quan passeges ja sigui a peu o en moto de trial o pesques als estanys, i a més donen seguretat, perquè saps que hi ha algú que vetlla.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts