DA es nega a pactar a Encamp amb Sergi Alís com a candidat de L'A

Cabanes també prepara llista en solitari a la capital i Canillo per si no hi ha pacte

Bartolomé, Alís, Estrella, Coma, Gallardo i Cabanes, en un congrés liberal.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tensió a Encamp entre DA i L’A no afluixa. Els liberals insisteixen que la llista ha de ser amb un candidat de cada partit i aposten pel president del comitè parroquial, Sergi Alís. Els demòcrates, però, no veuen amb bons ulls el candidat i rebutgen la llista conjunta. L’oferta de l’equip de Xavier Espot amb els liberals pretenia un acord amb un candidat de cada partit a la capital –el tàndem podria ser Ester Vilarrubla i Jordi Cerqueda– i amb incorporacions del partit de Cabanes en altres parròquies però com a suplents.

La voluntat de DA, en cas de guanyar, és fer entrar alguns dels candidats territorials com a ministres, com en el cas de Jordi Torres, que conformaria la llista a Encamp. Malgrat que això permetria als liberals entrar al Consell encara que anessin de suplents, el partit de Cabanes té clar que no vol quedar en segon terme. El partit ha fet càlculs i confia de poder obtenir dos representants a través de la llista nacional –aquí segur en solitari– i l’objectiu del pacte amb DA era assegurar-se’n dos més a través de les territorials –un a Andorra la Vella i l’altre a Encamp–.

Però si ni un ni altre afluixen, el pacte a hores d’ara sembla difícil que pugui prosperar. Uns segueixen capficats a aconseguir un candidat de cada partit a les llistes territorials i els altres no canvien l’oferta d’incloure’ls com a suplents si es vol un pacte global més enllà d’Andorra la Vella. En aquest context i per si finalment no hi ha acord i també com a mesura de pressió, els liberals han engegat la maquinària per buscar candidats al màxim nombre de parròquies possibles per demostrar que tenen estructura suficient per fer-ho sense necessitar de DA. A Andorra la Vella apostarien per Jordi Cerqueda tan si és amb llista conjunta o en solitari, a Encamp l’aposta seguiria sent Sergi Alís, i a Canillo el nom és Jaume Bonell. En aquesta parròquia és on menys s’ho esperava DA, ja que es dona per fet que és territori demòcrata.

A Encamp, a més, hi ha un altre partit molt cotitzat: Agrupament Encampadà. La formació local s’ha reunit amb pràcticament tots els partits, que busquen el seu suport per intentar assegurar la parròquia. Han mantingut converses amb Acció, amb DA, amb Concòrdia i també amb el PS, partit amb el qual s’han tingut més converses tot i que encara tampoc s’ha tancat res en ferm.

A les altres parròquies, les reunions avancen i el pacte entre DA i Acció ja està molt embastat. El candidat de la nova formació serà Marc Magallón, que ja va aconseguir la victòria en els darrers comicis acompanyat de l’aleshores socialdemòcrata Rosa Gili. Ara, al seu costat hi haurà un nom demòcrata, entre els quals sona Trini Marín, tot i que encara no està tancat.

El nombre de llistes pot ser elevat a totes les parròquies, ja que el partit de Carine Montaner, Andorra Endavant, també assegura que farà llista a Andorra la Vella, Encamp, Ordino i Sant Julià de Lòria, i que ho intentarà a Escaldes-Engordany. Concòrdia, per part seva, afirma tenir capacitat a la capital, Escaldes i Sant Julià de Lòria, i treballa per fer-se un lloc a Encamp.

DA CONFIA EN EL SUPORT DE PINTAT POSTELECTORAL

El partit de Xavier Espot també ha sondejat terceravia, amb qui es va reunir a principi de setmana. Els seus líders, però, no veuen clar unir-se per formar un pacte de dretes amb l’objectiu de fer front a l’acord entre el PS i SDP. Els de Pintat prefereixen mantenir-se “coherents” i no pactar amb els partits que han estat governant. Amb tot, els demòcrates confien en la “lleialtat” del lauredià i que, en cas de necessitar-lo, tindran el seu suport després de les eleccions. Dit d’una altra manera, DA confia que terceravia els oferirà suport per tal de poder governar si guanyen però no tenen majoria. Per la seva banda, terceravia té previst pronunciar-se abans d’acabar la setmana. El líder del partit li ha ofert el relleu a Josep Majoral però l’actual cònsol no vol deixar el comú.

HELENA MAS I JOAN LEÓN, EL TÀNDEM DE DA A LA TERRITORIAL DE SANT JULIÀ

L’actual secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, són els noms escollits per representar DA a Sant Julià de Lòria. Conscients de les dificultats de guanyar en aquest territori, els taronges compten de fer ministra Mas en cas de guanyar els comicis. La parròquia comptarà amb almenys cinc llistes: DA, PS, terceravia, Andorra Endavant i Concòrdia. En aquest últim cas, probablement juntament amb les sigles de Desperta Laurèdia. De noms, pocs han transcendit, tot i que sona el de Gerard Alís per als socialdemòcrates. Malgrat la quantitat de llistes, la majoria de partits donen per fet que una vegada més el territori lauredià acabarà en mans d’UL, ara integrat dins de terceravia. El partit de Josep Pintat treballa, en el millor dels casos, amb l’esperança d’obtenir un conseller a través de la llista nacional i els dos que sempre li atorga Sant Julià. A Canillo i a la Massana els noms de DA ja estan tancats. En el primer cas Guillem Casal i Jordi Jordana i en el segon, llista conjunta amb Ciutadans Compromesos, Carles Naudi per part del partit massanenc i David Montané per DA.

tracking