Govern destaca el superàvit del 2022 per defensar el pressupost del 2023

Marquina anuncia que l’any passat es va tancar amb un benefici de 60 milions i no descarta esquivar el dèficit enguany

El Ministre de Finances, Cesar Marquina, en la sessió del Consell d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Jornada de comiat al Consell General després que la sessió d’ahir –la darrera d’aquesta legislatura– aprovés el pressupost general de l’Estat per al 2023. Uns comptes que preveuen uns ingressos de 522 milions d’euros i unes despeses de 553,7 milions, deixant un resultat d’un dèficit de 31,5 milions. Xifres que el ministre de Finances, Cesar Marquina, ja va apuntar que es van quedar curtes pel que fa als ingressos arran del bon ritme de l’economia andorrana. “Hem rebotat a una velocitat impressionant”, va explicar Marquina, que no va descartar que el 2023 s’acabi tancant amb superàvit. De fet, el recentment nomenat titular de Finances va detallar que la liquidació per al 2022 va estar molt per sobre de les previsions fetes. Així, l’any passat l’Estat va acabar tancant amb un superàvit de més de 60 milions d’euros, lluny dels més de 30 milions que s’havien pressupostat i també lluny de les darreres actualitzacions fetes pel seu antecessor, Eric Jover.

Una desviació pressupostària –en aquest cas en favor de l’Es­tat– que va ser criticada per l’oposició, però que servirà, segons va explicar Marquina, per compensar les pèrdues de FEDA (15 milions d’euros), eixugar part del deute de l’Estat (30 milions d’euros) i impulsar diversos projectes que l’executiu ja ha anunciat (15 milions d’euros). El titular de Finances es va recolzar en les dades macroeconòmiques per exposar que Andorra està al capdavant de les economies europees, detallant que la darrera previsió de l’FMI situa el creixement real del PIB per al 2023 en un 9,3% (un 15% pel que fa al PIB nominal, el que sí té en compte la inflació). “Es tracta d’un pressupost equilibrat i conservador que tindrà millors resultats dels previstos”, va defensar el ministre, que va exposar que pel que fa a la liquidació del 2022 de l’IS ja està 21 milions d’euros per sobre del pressupostat per al 2023.

L’oposició, però, va collar l’executiu entenent que les dades macroeconòmiques no són el reflex del dia a dia de la població. “Sembla que vivim en dos mons diferents”, va sintetitzar la consellera no adscrita, Carine Montaner. Des de la bancada socialdemòcrata es va tornar a centrar la mirada en l’habitatge. Així, el grup presidit per Pere López va presentar dues reserves d’esmena perquè la inversió prevista per al multifuncional es destinés a la compra o lloguer d’habitatge assequible, una proposta que no va prosperar per la negativa de la majoria i l’abstenció de terceravia. “El seu model ha fracassat, un model més pensat per enlluernar-se en el capital de fora i especulatiu que no en les persones que vivim aquí”, va etzibar López en direcció a la bancada de Govern, a qui va recriminar la falta de diàleg en matèria d’habitatge.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va mostrar-se contundent amb la gestió del deute –que se situa actualment en 1.190 milions d’euros– per part de l’executiu. “Net, brut... la qüestió és que es deuen diners”, va recriminar Pintat, que va tornar a insistir en la necessitat d’establir “un marc tributari clar” i va posar en relleu “les exigències pressupostàries” que suposarà entrar al mercat interior de la Unió Europea. Abans de tancar la seva primera intervenció el líder lauredià també va fer un balanç de la legislatura fent una crida a “la unió” que va servir per superar la pandèmia, en un discurs al qual es van subscriure el mateix cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, entre d’altres. De fet, abans de tancar la sessió tant el cap de Govern com la síndica van agrair la tasca dels ministres i dels consellers amb la pandèmia com a punt clau de la legislatura, però també amb la mirada ja posada a les eleccions.

EL CONSELL RATIFICA DOS NOUS CDI

La sessió del Consell General també va servir per ratificar dos nous convenis de no doble imposició, en aquest cas amb la República Txeca i Mònaco. La ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va explicar que amb aquests Andorra compta ja amb un total de 13, dels quals 4 s’han aprova aquesta legislatura. A més, Ubach va detallar que el Govern manté converses avançades amb Països Baixos, Bèlgica i Islàndia, amb qui s’espera signar el conveni en breu. A més, també es treballa amb el Regne Unit, Xile, Mèxic, Paraguai i Alemanya.

tracking