Consell General

La visita del Greta va frenar legislar sobre el fals autònom

La majoria reconeix que la visita del grup d’experts va motivar a eliminar la legislació de la figura de l’autònom econòmicament dependent

El ministre d'Economia, Jordi Gallardo, durant la sessió d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de la majoria i el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, van reconèixer en la sessió del Consell General d’ahir que els va faltar temps per analitzar –als primers– i habilitat per explicar –al segon– la figura del “treballador per compte propi econòmicament dependent”. Una tipologia d’autònom polèmica perquè pot ser la porta d’entrada al que es denomina “fals autònom”, és a dir, una persona que hauria de ser assalariada però que, amb l’objectiu que l’empresa contractant es pugui estalviar la seguretat social, acaba fent-se autònoma.

Gallardo va defensar que mai hi va haver la voluntat de regular els falsos autònoms, sinó dotar de més seguretat jurídica una tipologia de treballadors per compte propi que es pot donar en el mercat, per exemple amb joves que comencen un projecte empresarial. “No s’ha entès aquesta figura i no hem enfocat bé el debat”, va asseverar el titular d’Economia, que ja va veure, fa dies, com també queia de l’agenda legislativa la reforma de la Llei d’inversió estrangera (matèria que es va abordar ahir amb la proposta d’acord dels socialdemòcrates que buscava agilitzar el procés de creació d’una empresa estrangera, però que va decaure per falta de consens en els terminis d’implementació). En la mateixa línia, la consellera Mònica Bonell va explicar que arran de la visita del Greta, el Grup d’Experts en Acció contra el Tràfic d’Éssers Humans, la majoria va decidir eliminar aquesta part del projecte de llei dels autònoms que es va acabar aprovant ahir amb els vots favorables de la majoria, el grup socialdemòcrata i la consellera no adscrita (terceravia es va abstenir, justament perquè va lamentar que caigués la regulació d’aquesta figura). En aquest sentit, la consellera socialdemòcrata Judith Salazar va criticar la voluntat de Gallardo d’obrir la porta als falsos autònoms, si bé va reconèixer que el text final suposa una millora en les condicions dels treballadors per compte propi respecte a la situació actual. Entre d’altres, el nou text permetrà equiparar amb els assalariats diverses prestacions socials però també que els autònoms cotitzin sobre la base dels beneficis que obtinguin i no partint de la facturació, com fins ara. En aquest sentit, tant Bonell com el mateix Gallardo van apuntar que en la propera legislatura s’afrontarà la regulació de l’autònom “econòmicament dependent”.

D’altra banda, majoria i oposició també van topar en matèria d’habitatge arran de l’informe del Raonador del ciutadà. Salazar va criticar que “no s’ha fet prou” en aquesta matèria, mentre que el cap de Govern va recordar que les mesures implementades enguany es veuran en un futur pròxim. A més, la sessió parlamentària d’ahir també va servir per aprovar la proposició de llei reguladora de la iniciativa legislativa popular.

ORDRE DEL DIA

-Agents de circulació

Tots els grups van donar suport al text definitiu –proposat pels 7 comuns– de la llei dels agents de circulació.

-Advocats

La modificació de la Llei de l’exercici de professió d’advocat i del col·legi oficial va rebre el suport de tota la cambra.

-Nomenament a l’Aqua

El Consell General va nomenar Isaac Galobardes com a nou director de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior.

-Codi de família

També es va aprovar la modificació del Codi de família arran de la sentència del TC que elimina la distinció entre matrimoni canònic i civil.

REPORTATGE

La campanya arriba al Consell El Consell General està demanant a crits que el dissolguin. La sessió parlamentària d’ahir va tenir moments més propis d’últim dia d’escola –amb permís de la sessió que s’ha de celebrar aquesta tarda i que ha d’aprovar el pressupost– o de campanya electoral que no pas de debat parlamentari on defensar posicions ideològiques sobre textos legislatius. “No hem vingut a fer balanç”, va assegurar la vicepresidenta del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, amb relació al recital de mesures que Xavier Espot va posar sobre la taula arran de l’informe del Raonador del ciutadà. “Hem de ser suficientment realistes per reconèixer quan les coses estan millorant; no es pot dir que aquest Govern s’ha quedat de braços creuats”, va defensar el cap de Govern, Xavier Espot, que va criticar que l’única proposta de la formació liderada per Pere López fos un pacte d’Estat en matèria d’habitatge. “Si tenen alguna proposta serà benvinguda”, va etzibar Espot. No va ser, però, l’únic que va arribar al Consell General amb ganes de campanya. El president del grup socialdemòcrata va treure’s del barret un grapat de dossiers en el darrer punt de l’ordre del dia –només va aconseguir que la premsa se’ls emportés a casa, perquè els grups de la majoria els van retornar– on exposava les ocasions en les quals els socialdemòcrates havien donat suport a propostes de la majoria i com aquesta situació no s’havia produït a la inversa. Tant és la sensació que la feina al Consell General ja està dada i beneïda que el ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, li va discutir a la síndica general que la presa en consideració de la llei dels agents de circulació ja l’havia llegit. De fet, com que tothom sap que la d’avui serà l’última sessió parlamentària de la legislatura –en espera de la convocatòria dels comicis–, els consellers van aprofitar per acomiadar-se del Consell, no fos cas que no tornin.

tracking