dades estadística

Menys residents de Portugal per l'accés a l'habitatge i l'alt cost de la vida

El cònsol honorari de Portugal assenyala el problema de l’habitatge i l’augment del cost de vida com a causes principals

Concentració de portuguesos a la plaça del Poble, l'any passat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones de nacionalitat espanyola que viuen al Principat han augmentat el 2,5% el darrer any, percentatge que es tradueix en 500 espanyols més. Les de nacionalitat andorrana i francesa també han incrementat durant el 2022, sumant 438 i 116 ciutadans més, respectivament. En canvi, els residents portuguesos són l’únic col·lectiu que ha disminuït la seva densitat de població, una tendència que es dona des de fa anys. Actualment, el total de lusitans que viuen al país és de 8.777, 435 menys que l’any 2019, i el cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva, ho atribueix principalment al problema de l’habitatge i a l’augment del cost de vida.

“La crisi actual, les dificultats per trobar habitatge, la pujada dels lloguers i l’encariment de la vida són els majors causants d’aquesta situació”, explica da Silva, tot apuntant que és un context que afecta totes les comunitats, no només la portuguesa. En aquest sentit, assegura que An-dorra continua sent laboralment interessant per a la població lusitana, “però sempre que tinguin un sou que els pugui permetre viure en unes condicions acceptables”. Tot i que molts portuguesos troben feina, exemplifica, el sou difícilment els dona per llogar un habitatge “digne i assequible” i compaginar-ho amb un bon nivell de vida, la qual cosa abans estava “més o menys assegurada” quan venien a viure.

Població envellida

Un dels altres motius darrere de la disminució dels residents portuguesos és la fugida de jubilats que, després de viure bona part de la seva vida al Principat, han tornat al seu país d’origen. “Ens hem adonat que la primera generació de portuguesos que va venir fa molts anys està tornant a Portugal”, afirma el cònsol honorari de Portugal. Da Silva coneix alguns casos de lusitans jubilats que no poden pagar-se un pis amb la quantitat de diners que reben de la pensió i, com que al seu poble de Portugal ja tenen una casa feta i pagada, decideixen marxar-hi. De fet, aquesta és una visió compartida per Josep Lluís Carvalho, director artístic del Grup de Folklore Casa de Portugal.

A nivell de grup, Carvalho assegura que estan estables i que fins i tot han incrementat la seva activitat i el nombre de membres. Tanmateix, diu que la seva “comunitat està envellint i és un fet que hi ha molta gent que es jubila i torna a Portugal”. A banda d’aquest sector de la població més gran que decideix retornar al seu país d’origen, també diu que hi ha molts portuguesos que després d’uns anys demanen la nacionalitat andorrana, un tràmit que fan una “sense fer-ne una gran publicitat, ja que no s’enorgulleixen de renunciar a la nacionalitat portuguesa”.

81.588 habitants al Principat

A final del 2022, Andorra registrava 81.588 habitants, una xifra el 2,6% més elevada que l’any anterior, segons les dades publicades d’Estadística. Totes les comunitats estrangeres que conviuen al Principat han contribuït que es doni aquest creixement. Totes menys la portuguesa.

La disminució dels residents portuguesos que viuen al país és una realitat des del 2019. Durant aquest any es va donar l’últim increment de lusitans i, a partir de llavors, la seva comunitat no ha fet res més que anar a la baixa. El 2020, van marxar 129 portuguesos; el 2021, 198; i el passat 2022, 108. Així, actualment el Principat compta amb 8.777 persones de nacionalitat portuguesa, 435 menys que el 2019. Da Silva opina que és complicat saber si aquesta tendència continuarà durant els pròxims mesos. De moment, avança que aquest 2023 no estan notant que se’n vagin gaires residents, però aclareix que caldrà esperar al mes de juny per valorar-ho millor, ja que és quan acaben les escoles i la gent comença a marxar més.

tracking