x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
rEPORTATGE

Adeu als plàstics d'un sol ús

El 20 de gener passat va entrar en vigor el reglament que prohibeix la venda d’articles com els bastonets de cotó i les palletes de plàstic a tots els establiments comercials d’Andorra.
Andorra 2000 anima els seus clients a portar el seu recipient per comprar.

Andorra 2000 anima els seus clients a portar el seu recipient per comprar.

Andorra 2000 anima els seus clients a portar el seu recipient per comprar.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/01/2023 a les 12:08
El 20 de gener es va produir l’adeu definitiu als bastonets de cotó i a les palletes de plàstic de tots els establiments comercials del país. A partir d’aquesta data, va entrar en vigor el reglament que prohibeix els plàstics d’un sol ús, una nova norma inscrita dins la Llei d’economia circular (LEC), i les grans superfícies s’hi han anat adaptant progressivament.

“A Pyrénées fa mesos que no tenim productes de plàstic d’un sol ús, ja que abans d’entrar en vigor la nova llei els vam anar venent fins a esgotar les existències”, explica Carles Pons, responsable d’alimentació del supermercat. Així, els articles d’un sol ús que ja és impossible trobar a Pyrénées i en altres establiments comercials són: els bastonets de cotó i palletes de plàstic, els coberts i plats de plàstic, els agitadors de begudes de plàstic, els pals per lligar globus, i els recipients per a aliments i begudes fets amb poliestirè. Tot i això, Pons assegura que “qui vol tenir un article d’un sol ús el té, però estarà fet amb altres materials més sostenibles”. Per exemple, ara només venen coberts i plats de cartó, gots de resina, i altres accessoris fets amb materials d’origen vegetal.

Altres supermercats, com Andorra 2000, E. Leclerc Hiper Andorra i Bon Àrea, també asseguren haver eliminat completament tots els plàstics d’un sol ús de les seves prestatgeries. A més a més, alguns estan implementant mesures perquè el consumidor també se sumi a aquest canvi. És el cas d’Andorra 2000, que, des de fa uns mesos, la seva xarcuteria dona l’opció que els clients puguin portar el seu propi recipient per comprar. L’única norma és que ha de ser de vidre o de plàstic i ha de tenir tapa.

Ametller Origen és un supermercat que es caracteritza per tenir productes de proximitat i ser respectuós amb el medi ambient. De fet, es consideren pioners en el tema dels plàstics d’un sol ús. “Fa anys que els vam eliminar de tots els nostres establiments”, diu Claudia Patricia Gil, una de les responsables de la botiga que hi ha a Andorra la Vella. La responsable explica que una gran part dels envasos són d’ecodisseny i fets amb materials sostenibles i reciclables, com el cartó. I com que fa anys que treballen amb aquest model, saben que els productes ecològics tenen un impacte econòmic en les empreses, que també noten els clients, però asseguren que aquest és mínim: “El producte s’encareix un cèntim en alguna cosa, sí, però estàs ajudant el medi ambient”.

La nova normativa és un gran avenç per ajudar el medi ambient, però és innegable que el plàstic continua molt present als supermercats i encara hi veiem plàtans o altres fruites embolicades amb plàstic innecessari. És per aquest motiu que els establiments comercials del país asseguren que estan treballant per eliminar-lo progressivament, però lamenten que hi ha casos en què o no és possible o no depèn directament d’ells. Per exemple, els espinacs que van en una bossa de plàstic.
 
ELS OBJECTIUS DE L'ECONOMIA CIRCULAR
La Llei d'economia circular (LEC), on hi ha inscrita la nova norma que prohibeix els plàstics d'un sol ús, es va aprovar el juny del 2022. El seu objectiu és assolir un model econòmic més eficient i sostenible que optimitzi l'ús dels recursos naturals. Així, té cinc grans propòsits: l’increment del reciclatge, la reducció dels residus urbans, la disminució del consum d’aigua, la reducció del malbaratament alimentari i la participació de les empreses en aquestes iniciatives.
Etiquetes
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts