x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
eleccions generals

Laberint de pactes a Escaldes

L’acord PS-SDP dificulta la victòria de DA a la capital i focalitza les converses a la parròquia veïna
La cònsol major d'Escaldes, Rosa Gili, i el candidat a cap de Govern de Concòrdia, Cerni Escalé.

La cònsol major d'Escaldes, Rosa Gili, i el candidat a cap de Govern de Concòrdia, Cerni Escalé.

La cònsol major d'Escaldes, Rosa Gili, i el candidat a cap de Govern de Concòrdia, Cerni Escalé.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/01/2023 a les 11:10
Els moviments polítics comencen a intensificar-se davant de l’apropament de les eleccions. El pacte anunciat per PS i SDP ha sacsejat l’escenari polític, especialment a la capital, on la unió dificulta la victòria a Demòcrates. En un enfrontament a dues llistes (DA i la coalició d’esquerres), tot fa pensar que el resultat es decantaria cap als progressistes, mentre que si a l’escenari s’hi suma un tercer actor el final és més incert. Un panorama que pot acabar passant si Concòria materialitza una llista a Andorra la Vella, tal com des de la formació asseguren que tenen capacitat per fer. Amb el cop d’efecte del pacte a la capital, els partits miren Escaldes per intentar tancar el millor pacte possible en un dels territoris amb més incertesa. Fonts de DA van admetre ahir que “si l’esquerra s’uneix, l’escenari canvia i nosaltres haurem de treballar-ho”.

El pacte, més enllà de la capital, pot tenir afectes a Ordino i Encamp, segons diverses fonts. D’altres, en canvi, van treure ferro a l’anunci apuntant que Jaume Bartumeu ja només té força a Andorra la Vella. En tot cas, part dels esforços se centraran ara a Escaldes, on “s’ha de veure el paper de Concòrdia i de Rosa Gili”, van considerar les fonts demòcrates. I és que la parròquia de l’actual cap de Govern no és un territori fàcil, ja que hi tenen un paper important diferents persones ara desvinculades dels partits tradicionals però amb un important pes polític com són l’excap de Govern Toni Martí o l’exsocialdemòcrata Rosa Gili.

En aquest punt de múltiples opcions, el PS està intentant un nou apropament amb Rosa Gili per aconseguir “un escenari de pau” en el qual l’actual cònsol “no intercedeixi”, segons fonts properes als socialdemòcrates. L’objectiu és “cooperar” a les nacionals però també de cara a les properes comunals si l’escaldenca vol repetir. La pau no sembla gaire a prop, però, després de les declaracions que va fer ahir Gili afirmant que ella hauria votat un “no rotund” al pacte amb SDP si seguís sent militant del PS. A més, l’escaldenca té altres pretendents. També ha mantingut converses amb Concòrdia, que afirma que també té capacitat per fer llista territorial en aquesta parròrquia. Això, un cop més, deixaria un escenari amb almenys tres llistes contrincants, fet que, a priori, afavoriria DA.

Per la seva banda, els demòcrates continuen perseguint l’aliança amb Acció a la parròquia escaldenca, amb el candidat Marc Magallón, que en les darreres eleccions va guanyar la territorial amb el tàndem amb Rosa Gili (sota les sigles de d’Acord que unien L’A i PS). Els d’Acció, segons fonts properes al partit, veuen lògic parlar primer amb els qui són actualment socis al Consell General i al Govern i afirmen que no són qui per posar línies vermelles pel que fa a un eventual pacte de DA amb L’A a altres parròquies després de la trencadissa recent amb el partit de Cabanes i Gallardo. No ho tenen tan clar, però, els liberals, que segons fonts de la formació volen mantenir els excompanys lluny de les coalicions.

A la resta de parròquies l’escenari és diferent. A Encamp, DA pot tenir més opcions si hi ha més de dues llistes, mentre que si s’enfronta només amb PS-SDP i una possible unió amb Agrupament encampedà el resultat pot ser més ajustat. En aquest cas, Concòrdia també està intentant apropar-se al partit territorial per poder fer llista. A Ordino continua sent un interrogant el paper que hi jugarà Enric Dolsa. S’ha posat sobre la taula un possible acord amb PS-SDP tot i que no tots els membres del partit de Pere López ho veuen amb bons ulls. Sant Julià es continua veient com un feu d’UL i Canillo i la Massana es dona per fet que són territoris conquistats pels taronges, amb l’unió de CC en el cas massanenc.

MOVIMENTS

-Entrebancs per DA
El pacte PS-SDP dificulta la victòria de DA a la capital. Amb tot, una tercera llista presentada per Concòrdia deixa un escenari encara molt incert.


-Gili i Magallón

A Escaldes, Gili i Magallón tornen a ser claus però ara per separat. PS i Concòrdia busquen el suport de la cònsol, mentre que DA vol tancar un pacte amb Acció.

-Encamp i Ordino
El nombre de llistes a Encamp serà clau per al resultat, mentre que a Ordino hi ha el dubte del paper que tindrà Dolsa amb el PS.
 
UNA UNIÓ "LÒGICA" I "ESPERADA"
DA, L’A i Concòrdia van valorar ahir el pacte anunciat entre PS i SDP com una unió “lògica” i “esperada”. Des de DA van afirmar que el pacte es fa per “intentar no tenir un resultat tan dolent per part del PS i per intentar no desaparèixer en el cas d’SDP”. Per als liberals, es tracta d’un pacte “natural” que tindrà un efecte més trascendent a la capital. Concòrdia tampoc es va sorprendre de la notícia i es va desmarcar de “la lluita de blocs” entre dreta i esquerra afirmant que cal “una nova manera de fer política”.
Veure’n més
36
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts